Petak, 29. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Sud BiH: Počinju suđenja Steviću i Ćufuroviću za ratovanja u Ukrajini i Siriji

U Državnom sudu ove sedmice planiran je početak prvog suđenja za ratovanje u Ukrajini po optužnici koja Gavrila Stevića tereti za protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim formacijama u toj zemlji.

Stević se tereti da je tokom 2014. godine preko graničnog prijelaza iz BiH otišao u Beograd, odakle je s Međunarodnog aerodroma “Nikola Tesla” otputovao u Moskvu, a zatim u Rostov i područje Luganjska u Ukrajini.

U optužnici stoji da se Stević na tom području kao dobrovoljac, zajedno s drugim osobama iz Srbije i BiH, protuzakonito pridružio i postao pripadnik paravojne formacije Odreda jedinice “Jovan Šević” koja je djelovala protiv legitimnih snaga Ukrajine.

– U okviru navedene jedinice je zadužio oružje i uniformu te obavljao različite vojne aktivnosti, do kraja septembra 2014. godine – navodi se u optužnici.

Iako je Sud BiH protiv njega početkom aprila potvrdio optužnicu, Stević je krivicu za ratovanje u Ukrajini negirao tek sredinom jula ove godine.

Iduće sedmice u Sudu BiH treba početi suđenje Ibri Ćufuroviću koji se tereti za organizovanje terorističke grupe, odnosno ratovanje u Siriji, javlja BIRN BiH.

Njegova optužnica tereti da je 21. aprila 2014. godine iz BiH otputovao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu i došao na teritoriju Sirije gdje se pridružio strukturama takozvane Islamske države.

– Optuženi je na navedenom području bio sve do 20. aprila 2019. godine, gdje je zajedno sa drugim osobama iz BiH koje su boravile u Siriji sa istom namjerom, koristeći ime Abu Kasim Albosni učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga Islamske države u jedinici Bejt Komandos, koja je kasnije promijenila ime u El Aksa – stoji u optužnici.

Ćufurović je u pritvoru koji mu je odredio Sud BiH zbog opasnosti od bjekstva, nakon što je u aprilu ove godine izručen kao prva osoba nakon pada Islamske države, a za njim je u decembru 2015. godine bila raspisana međunarodna potjernica. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,