Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sud BiH odbio tužbu ZZOTK protiv Ureda za žalbe zbog poništenja javnog poziva

Preuzmite sliku

Građani Tuzlanskog kantona koji imaju zdravstveno osiguranje nisu u mogućnosti da biraju da li će bolničke usluge koristiti u javnim ustanovama ili privatnim specijaliziranim bolnicama.

Prema Zakonu o zaštiti prava pacijenata u tom kantonu osiguranik može izabrati svog ljekara i ustanovu gdje će biti liječen. Ove godine Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona je podijelio finansijska sredstva za Program bolničke zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja na području TK-a i jedini sklopljen ugovor za sekundarni nivo bolničkih usluga je sa javnom ustanovom.

– Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona je u 2021. godini objavio Javne pozive za dostavu prijava za dodjelu ugovora za realizaciju Programa zdravstvene zaštite primarnog nivoa, realizaciju Programa bolničke zdravstvene zaštite, Apotekarske djelatnosti i realizaciju dijagnostičke djelatnosti. Zavod je objavio Javni poziv za dostavu prijava za dodjelu ugovora za pružanje bolničke i vanbolničke djelatnosti CT i MRI usluga, te za realizaciju dijagnostičkih pretraga u dijelu oftalmologije za 2021. godinu. Na osnovu aplikacija i prijava, zaključeni su Okvirni sporazumi sa javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama – izjavio je Feni Riad Kurtalić iz Službe za odnose s javnošću Zavoda zdravstvenog osiguranja.

Prema zaključenim ugovorima u privatnim ustanovama građani mogu uraditi CT i MRI pretrage iz sekundarnog nivoa zaštite, dok sve druge usluge koje pokriva ZZOTK pacijenti moraju raditi u javnoj zdravstvenoj ustanovi bez obzira na liste čekanja ili izbor pacijenta.

Jedna od specijalnih bolnica iz Tuzlanskog kantona podnijela je žalbu Uredu za žalbe Bosne i Hercegovine.

– Mi smo uputili žalbu na osnovu raspodjele sredstava u Tuzlanskom kantonu, a rezultat je bio da se poništavaju javni pozivi ZZOTK i ugovor koji se sklopljen kao rezultat tog poziva. Uložili su tužbu protiv Ureda za razmatranje žalbi kod Suda BiH kojom su tražili da se u cijelosti poništi odluka ureda. Sud je po tim tužbama donio rješenje kojim se odbija zahtjev ZZOTK za odgađanje izvršenja Rješenja Ureda za razmatranje žalbi – navodi direktor jedne od specijalnih privatnih bolnica u TK prof.dr. Elmir Jahić.

Iz Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona nisu željeli komentarisati odnos privatnog i javnog zdravstva, te zbog čega za razliku od drugih kantona u Federaciji BiH građani tog kantona ne mogu izabrati gdje će biti urađena intervencija ili neka od pretraga sa sekundarnog nivoa bolničke zaštite. (Anisa Mahmutović | Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje