Ponedjeljak, 2. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sud BiH: Miroslav Perić za ratni zločin osuđen na godinu dana zatvora

Preuzmite sliku

Nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje i održanog pretresa za izricanje krivičnopravne sankcije, vijeće Odjela I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine u krivičnom predmetu protiv optuženog Mirosla Perića, izreklo je presudu kojom je optuženi proglašen krivim za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Iz Suda BiH navode da je Perić osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, prenosi Anadolija.

Ističe se da je optuženi Perić proglašen krivim što je za vrijeme rata u BiH u periodu od 20. juna 1992. godine do 22. novembra 1995. godine i oružanog sukoba između vojske HVO i ARBiH, u periodu od 17. aprila 1993. godine do kraja februara 1994. godine, kao pripadnik MUP-a PS Mostar, nečovječno postupao, učestvovao u zlostavljanju – nasilju nad zatvorenicima civilima koje je imalo za posljedicu tešku tjelesnu povredu, povredu ličnog dostojanstva, naročito uvredljivi i ponižavajući postupci.

Na osnovu odredbe člana 198. stav 2. ZKP BiH oštećenom “152“ se dosuđuje imovinskopravni zahtjev u iznosu od 10.000 KM, koji novčani iznos je optuženi Perić već uplatio oštećenom dana, 18. decembra 2017. godine, dodaju iz Suda BiH.

Optuženi se, također, obavezuje da nadoknadi troškove krivičnog postupka u roku od 30 dana od pravomoćnosti presude.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje