Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sud BiH: Još dva mjeseca pritvora uhapšenima u slučaju ‘Memić’

Preuzmite sliku

Pritvor Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu, osumnjičenima u istrazi o stradanju mladića Dženana Memića, produžen je za još dva mjeseca, saopšteno je iz Suda Bosne i Hercegovine 30. aprila.

“Pritvor je produžen zbog bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak, zbog naročitih okolnosti koje ukazuju da će ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, te jer se radi o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora od deset godina ili teža kazna, zbog sigurnosti građana ili imovine”, navode iz Suda BiH.

Zijad Mutap i Hasan Dupovac u pritvoru su od 3 februara, a iz Suda dodaju da pritvor može trajati najkasnije do 28. juna ili do nove odluke Suda.

Dupovac, bivši načelnik za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, tereti se da je zloupotrijebio položaj, a Mutap za ometanje istrage u slučaju “Memić”.

Pored njih dvojice, u pritvoru je i policajac Josip Barić, osumnjičen da je počinio krivično djelo organizovanog kriminala u vezi sa krivičnim djelom protivzakonito posredovanje i pomoć učiniocu poslije učinjenog krivičnog djela.

Pravosudni proces u slučaju Dženan Memić traje četiri godine i izazvao je brojne kontroverze i proteste građana, koje je organizovala porodica stradalog mladića.

Memić je na Ilidži kod Sarajeva zadobio teške povrede glave, u incidentu koje je Tužilaštvo Kantona Sarajevo okvalifikovalo kao saobraćajnu nesreću, dok je porodica Memić tvrdila suprotno. Preminuo je 5. februara 2016. godine, a njegova smrt još nije razjašnjena.

Tužilaštvo BiH je u augustu 2019. godine otvorilo posebnu istragu o smrti Dženana Memića, nakon što je njegova porodica podnijela krivičnu prijavu protiv više od 40 osoba. (RSE)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje