Srijeda, 27. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sud BiH: Asmir Mulaj iz Živinica prihvatio sporazum o priznanju krivice

Preuzmite sliku

Sud BiH prihvatio je sporazum o priznanju krivice koji je optuženi Asmir Mulaj iz Živinica sklopio sa Tužilaštvom BiH za neovlašteni promet droge, oštećenje računarskih podataka i programa, te pranje novca.

Sporazumnim priznanjem previđena je bezuslovna kazna od tri godine zatvora, a od optuženog će biti oduzeto 35.400 KM, putničko vozilo, te nezakonita imovinska korist.

Optuženi je u potpunosti prihvatio odgovornost za djela za koja ga tereti Tužilaštvo BiH, te se odrekao prava na suđenje, kao i prava na žalbu na presudu koju mu na osnovu sporazuma izrekne Sud BiH.

Tokom sprovedene akcije u ovom predmetu zaplijenjena je veća količina elektronske i računarske opreme, uključujući i sofisticirane programe korištene za izvršenje krivičnih djela, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Ovaj predmet predstavlja dio opsežne istrage kompjuterskog kriminala u BiH i regionu, u koju su uz predstavnike Tužilaštva BiH bili uključeni i policijski službenici specijalizovani za kompjuterski i visokotehnološki kriminal iz MUP-a Republike Srpske i Federalne uprave policije, a na osnovu odobrenja međunarodne pravne pomoći, bili su prisutni i eksperti za kompjuterski kriminal iz Njemačke.

U saopštenju se navodi da je i na području Njemačke i EU sprovedena akcija koja je obuhvatila veći broj lica, za koje su prikupljeni dokazi da su učestvovali u nezakonitim aktivnostima putem interneta.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje