Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Stvaranje kvalitetnijih uslova za obrazovanje slijepih i slabovidnih osoba u školama TK

Preuzmite sliku

Stvaranje kvalitetnijih uslova za obrazovanje slijepih i slabovidnih osoba u školama u Tuzlanskom kantonu bila je tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića, ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK Zlatana Muratovića i ministra za rad, socijalnu politiku i povratak Zorana Jovanovića sa predstavnicima udruženja slijepih i slabovidnih osoba, te izdavačkih kuća koje vrše izdavanje udžbenika za osnovno i srednje obrazovanje.

„Cilj nam je da slijepim i slabovidnim učenicima, kojih u našim školama imamo oko 40, stvorimo uslove da istom dinamikom savladavaju svoje nastavne obaveze i napreduju u obrazovnom procesu, kao što to čine njihovi dobrovideći vršnjaci. Odnosno da približimo uslove školovanja za sve učenike u našim školama” rekao je premijer Gutić izražavajući dobru volju Vlade da se uključi u realizaciju ovog projekta. Svoju dobro volju danas su iskazali i predstavnici izdavača.

„Voljni smo iznaći najpovoljnije rješenje, kako bi se, u skladu sa tehničkim mogućnostima, a prema individualnim potrebama slabovidnih učenika pripremili i obradili udžbenici za potrebe njihovog lakšeg i kvalitetnijeg školovanja”, rekao je tehnički direktor izdavačke kuće „Nam” Jasmin Handžić, te pozvao predstavnike udruženja slijepih i slabovidnih osoba da u najkraćem roku počnu sa pripremama udžbenika za narednu školsku godinu.
Tokom sastanka je naglašeno da su Vlada i resorno ministarstvo u proteklom periodu već pokušavali iznaći modalitete pripreme udžbenika za potrebe slijepih i slabovidnih osoba.

Tako su udžbenici već bili pripremani na Brailleovom pismu, kao i na uvećanom tisku. Ti modeli imali su određene rezultate, ali će se zbog novih tehničkih mogućnosti, mogućnosti personalizacije prema potrebama učenika, te želje da se omoguće ravnopravni uslovi školovanja pokušati i sa novim modalitetima prilagodbe udžbenika potrebama ove populacije, dogovoreno je danas. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,