Srijeda, 16. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Studentski parlament UNTZ: Podržavamo studente pri iznošenju informacija koje mogu rasvijetliti neakademske postupke

Preuzmite sliku

Danas su se oko 12:00 sati ispred Filozofskog fakulteta u Tuzli okupili studenti koji su poslali kratku i jasnu poruku: “Akademska čast!” uz zahtjev da se preispitaju navodi koji su potresli javnost ali i brojne studente i roditelje. 

Svjedoci smo aktivnosti facebook grupe „Nisam tražila” koja je pokrenuta nakon što su mlade glumice iz Srbije javno progovorile o strahotama koje su im se desile u uglednoj glumačkoj školi koju vodi scenarista i učitelj glume Miroslav Mika Aleksić. Na ovoj stranici žene, a u manjem broju i muškarci ostavljaju svjedočanstva o seksualnom uznemiravanju i silovanju.

Stranica je za nekoliko dana objavila na desetine potresnih svjedočenja i prati je više od 33.000 osoba. Na toj stranici postoje razna svjedočenja sa Univerziteta u Tuzli koji govore o seksualnom uznemiravanju na našim fakultetima i Akademiji.

Nakon navedenih dešavanja, danas su se okupili studenti ispred Filozofskog fakulteta u Tuzli, te poslali kratku i jasnu poruku: “Akademska čast!” uz zahtjev da se preispitaju navodi koji su potresli javnost ali i brojne studente i roditelje.

Povodom današnjeg okupljanja, oglasio se Studentski parlament Univerziteta u Tuzli, čije saopćenje prenosimo u cjelosti:

“Poštovani kolegice i kolege studenti,

Danas u 11:55 ispred Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli održano je mirno okupljanje upozorenja od strane studenata. Nedvosmisleno je iznesena podrška zahtjevima SPUT-a koji se tiču tekućih studentskih problema na Univerzitetu u Tuzli, što se posebno odnosi na nemogućnost izvođenja kliničkih vježbi i prakse na UKC-u, za studente Medicinskog fakulteta, kao i pozivanje nadležnih da pokrenu postupke koji se odnose na “akademsku čast” vezano za različite komentare i navode za određena uznemiravanja na Filozofskom fakultetu, a koja se ispoljavaju putem društvenih mreža.

Studentski parlament Univerziteta u Tuzli u potpunosti podržava studente/studentice u iznošenju informacija koje mogu pomoći u rasvljetljavanju bilo kakvih neakademskih, neprofesionalnih, neodgovornih i neetičkih postupaka. S tim u vezi, današnji protest upozorenja osjetili smo kao moralnu obavezu, koju kao studenti prema studentima trebamo prvenstveno iskazati solidarnošću, jer u toj situaciji se može naći svako od nas. Također, svim studentima koji se nalaze u ovim teškim situacijama stojimo na raspolaganju da pružimo, osim moralne, i bilo kakvu drugu pravnu pomoć.

Današnja protestna šetnja nema veze ni sa kakvim udruženjima građana, koji i ove teške trenutke za naše studente nastoje populizirati i prisvojiti u svoje uskogrudne interese.

Razočarani smo neobjektivnom objavom pojedinih portala, od strane njihovih dopisnika, što nažalost nije prvi put. Međutim, Studentski parlament UNTZ neće dozvoliti bilo kakvu podjelu studenata, bez obzira na skrivene loše namjere koje pojedinci imaju.

Nakon održanog mirnog okupljanja i obraćanja rektorice Hadžigrahić, predstavnici studentskih vijeća predvođeni predsjednicom SPUT-a, održali su sastanak u Rektoratu Univerziteta u Tuzli gdje su dogovoreni naredni koraci za rješavanje navedenih problema. Već u srijedu održat će se sastanak u Rektoratu gdje će biti prisutne sve odgovorne osobe nadležnih institucija, o čemu ćemo vas blagovremeno obavijestiti nakon sastanka.

Zahvaljujemo se svim kolegicama i kolegama studentima koji su izdvojili svoje slobodno vrijeme, te iskazali svoju solidarnost i podršku. Zajedno možemo sve, razjedinjeni ništa!

NAPOMENA:

Studentski parlament UNTZ ne odustaje od planiranih studentskih protesta za 2. mart, sve dok nadležne institucije ne pošaljaju odgovarajuće odluke i daju nam garancije na izvršenje takvih odluka”, navodi se u saopštenju Studentskog parlamenta Univerziteta u Tuzli. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje