Srijeda, 7. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Studenti UNSA poručili: Organizovat ćemo proteste kakve Sarajevo nije vidjelo

Preuzmite sliku

“Studenti će organizovati masovne prosteste kakve Sarajevo ne pamti ukoliko se ne smanje školarine za 30 posto”, najavio je predsjednik Studentskog parlamenta UNSA Faruk Dević.

Kazao je kako studenti imaju veliki broj problema, ali da im je naveći socijalni problem. Njihov zahtjev za smanjenje školarina svim studentima UNSA je odbijen. Podsjetio je da SPUS u maju prošle godine uputio Vladi Kantona Sarajevo zahtjev za smanjenje školarina. U septembru su ponovili zahtjev, ali i zatražili da se omogući plaćanje školarina u tri rate.

“U tom trenutku se radi o odluci o bezuslovnom prealsku koja je bila ispolitizovana. Zasjenila je naš zahtjev za smanjenje školarina. Pod tim političkim prepucavanjem studetnsi uanjviše tereta snosili. Njihovi roditelji su gubili poslovi. Studenti su prestali raditi da bi plaćali školovanje. Morali su kupovati tehnička sredstva zbog online nastave. Vlast im nije pomogla”, rekao je Dević.

“Taktika ignorisanja”

Kada je Vlada KS smijenjena, tražili su sastanak s članovima, ali je došla samo resorna ministrica. Ponovili su zahtjev 22.2.2021. koje su poslali premijeru Edinu Forti.

“Naglasili smo da je to jedan vid pomoći svim budućim akademskim građanima, studentima koji su budućnost BiH. I da bi bilo porazno da se jedan student ispiše sa studija u slučaju nemogućnosit plaćanja studija. To premijera Fortu nije naroičito dirnulo i proslijedio ga je ministrici. Ona nam je rekla da će studenti s prosjekom 8+ biti oslobođeni. To je dezavuisanje. Mi smo tražili za sve studente”, rekao je Dević.

Uputili su i zahtjev predsjedavajućem skupštine KS Elvedinu Okeriću. Ali, niko nije odgovorio.

“Ponovo se koristi taktika ignorisanja. Misle da ćemo prestati. Ali, ovo nisu izmišljeni problemi. Jedini odgovor smo dobili od zastupnika Zahiragića koji je to postavio kao zastupničko pitanje. Rečeno mu je da Vlada KS nije nadležna da samostalno odlučuje o predmetnoj inicijativi”, kazao je.

Dodao je da je za samanjenje školarina potrebno oko pet miliona KM.

“Studenti neće moći platiti školarine. Studenti medicine plaćaju 6.000 KM da bi preko interneta slušali otkucaje srca. Ova press konferencija je finalni poziv i premijeru i Vladi KS da iznađu sredstav za umanjenje školarina svim studnetima UNSA za 30 posto. Ukoliko se to ne uradi, nastavit ćemo koristiti sva demokratska sredstva. Jedan od njih su masovni protesti studenata. Ukoliko se ovo nastavi, organizovat ćemo protest kakav grad Sarajevo nije vidio u historiji. Ukoliko i oni budu izignorisana, pozivat ćemo kolege da bojkotuju plaćanje školarina. Vratit ćemo KS onako kako vraćaju studentima”, rekao je Dević. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,