Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Studenti Medicinskog fakulteta poklonili 15 paketića djeci oboljeloj od raka (FOTO)

Preuzmite sliku

Nekoliko studenata Medicinskog fakulteta u Tuzli, jučer je posjetilo Kliniku za onkologiju u sklopu UKC Tuzla, gdje su podijelili 15 paketića za djecu, povodom predstojećeg najvećeg muslimanskog praznika.

Glavni cilj humanitarne akcije je posjeta djece oboljele od malignih oboljenja. Jedan od najvećih problema djece oboljele od malignih bolesti je borba sa predrasudama koje vladaju u društvu.

Liječenje raka traje dugo i ne utiče samo na fizički već i na druge aspekte života ovih mladih ljudi.

U našoj sredini rak je još uvijek tabu-tema. Za većinu ljudi pričati o raku iznimno je teško, ponekad i neprihvatljivo. Rak nije smrtna presuda i najveći dio djece s malignim bolestima danas se uspješno izliječi. Spoznaja o malignoj bolesti djeteta mijenja život obitelji iz temelja. Nevjerica, poricanje, strah, tuga, ljutnja, depresija normalni su roditeljski osjećaji kod suočavanja s dijagnozom. Uz emocionalni, obitelj trpi ogroman organizacijski i materijalni teret. Teška bolest djeteta zapravo je bolest porodice.

,,Rak nije zarazna bolest pa se od bolesnog djeteta ne mogu zaraziti druga djeca. Gotovo nikad nije nasljedan i ekstremna je rijetkost da drugo dijete u porodici oboli od iste bolesti”, rekao je za Tuzlanski.ba Abdullah Veladžić, student druge godine Medicinskog fakulteta u Tuzli.

Za vrijeme terapije zračenjem bolesno dijete može se bez straha družiti s drugom djecom. Njegov organizam ne sadrži radioaktivne tvari i nije opasan za okolinu.

,,Mnogi roditelji smatraju da djetetu ne treba reći da ima rak, nego ga «poštedjeti» istine. Međutim, većina djece zna da je ozbiljno bolesna, a neka vjeruju da je bolest kazna za nešto što su učinila i nepotrebno osjećaju krivnju. Djecu je potrebno, primjereno dobi i zrelosti, nježnim i iskrenim razgovorima upoznati s bolešću te im pružiti podršku, ohrabrenje i ljubav. Istina umanjuje stres, strah, tjeskobu i osjećaj krivnje, a povećava saradnju u liječenju”, dodao je Veladžić. (A.P. | Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje