Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Studenti banjalučkog Medicinskog fakulteta kreirali aplikaciju za Viber o korona virusu

Preuzmite sliku

Milica Malešević i Igor Lepir, studenti šeste godine medicine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, kreirali su aplikaciju, odnosno chat bot, za Viber ‘Corona virus – brza procjena i smjernice’, javlja Anadolu Agency (AA).

Ova aplikacija aktivna je od 16. marta, trenutno ima 612 korisnika, ali kako kažu Milica i Igor taj broj stalno raste.

‘Povratne reakcije su jako pozitivne, ljudima se dopada što je pristup jednostavan i što im se nude potrebne i provjerene informacije’, izjavio je Igor Lepir.

Objasnili su da su na ideju došli razmišljajući kako mogu pomoći stanovništvu da što lakše dođe do provjerenih informacija i da se tako rasterete telefonske linije, kako bi im mogle lakše pristupiti osobe kojima je pomoć zaista potrebna.

‘Ljudi mnogo koriste mobilne telefone, posebno Viber, tako da smo se fokusirali da im upravo preko Vibera približimo najbitnije informacije. Istraživali smo na internetu kako da kreiramo chat bot i za 24 časa smo ga pustili u javnost’, ispričala je Milica Malešević.

Ovi studenti navode da su podatke preuzeli sa sajta Svjetske zdravstvene organizacije, Centra za kontrolu bolesti i Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

‘Aplikacija se sastoji iz dva menija – ‘Provjera simptoma‘ gdje korisnici mogu vidjeti da li se trebaju javiti institucijama i na koje brojeve telefona i ‘Dodatne informacije‘, gdje se može pročitati kako se pravilno nosi i odlaže maska, peru ruke, samoizolacija, šta ako ste nervozni i slično’, objasnio je Igor Lepir.

Link za aplikaciju https://tinyurl.com/tvn7cl3 može se pronaći na stranici Instituta za javno zdravstvo RS-a.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,