Nedjelja, 13. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Stručnjaci o popuštanju mjera: “Sasvim je jasno šta će se ponovo desiti”

Preuzmite sliku

Aktuelna epidemiološka situacija i stanje na pandemijom koronavirusa bila su pitanja za goste N1 molekularne biologe Branka Rihtmana i Ljiljanu Đukanović, kao i epidemiologinju Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, Eminu Kurtagić- Pepić.

 • “Evidentno je popravljena situacija, svaki dan se testira. Ono što delegiraju porodični ljekari, to se i testira. Incidenca je na sedmičnom nivou takva da nam govori da se radi o poboljšanju, a građani trebaju da znaju da je virus tu i da se ponašanjem uspije da se održi povoljna životna situacija“, kazala je Kurtagić- Pepić.

  “U vrijeme kad je proces transmisije bio niži, postavili smo stvari na pravi način jer smo u tome od januara mjeseca. U smislu praćenja i provođenja mjera zaista smo se potrudili da ispoštujemo preporuke”, dodala je.

  Poručila je da trenutno nema znaka da se virus prirodno povlači.

  “Mi trenutno nemamo nijednog znaka prirodnog povlačenja virusa. Ekonomija je pala na koljena, ali to nije nešto što se desilo u BiH nego u svijetu. Mi smo između toga da se održi stanje na što boljem nivou jer znamo kako je ovo novi virus“.

  Branko Rihtman je kazao da se u BiH sve uvijek radi na principu “ili sve zatvoreno” ili “sve otvoreno”.

  “Uvijek se radi o dva problema: da li se otvara previše brzo, te ekonomija. U BiH se dešava binarna situacija, ili je sve zatvoreno ili je sve otvoreno. Sasvim je jasno šta će se ponovo desiti; dešava se drugi treći put, brzo popustimo mjere i onda se stvori baza za razmnožavanje novog soja”.

  Mjere su način da se zaraza spriječi kratkoročno.

  “Sasvim je jasno da su mjere jedini način da se zaraza spriječi kratkoročno. Da se zaraza spriječi dugoročno potrebna je vakcinacija. Nije BiH posebno drugačija od drugih zemalja u tom smislu. Jasno je da selekcija virusa ide u tom smjeru, da što se brže širi ide dominantno u populaciju. Ne mora biti ili jedno ili drugo, može biti neki srednji put“.

  Ljiljana Đukanović je dodala da nema općeg konsenzusa oko kraja pandemije.

  “Ne postoji još neki konsenzus kada bi virus mogao završiti. Ovo je jedan novi virus i teško ga je porediti sa bilo čim iz prošlosti”,

  “Koliko ja znam, neka istraživanja kažu da je sigurno revakcinisat se Pfizerom nakon AstraZenece, ali moram priznat da razumijem potrebu da se kombinuju vakcine i pronalaze rješenja”.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje