Nedjelja, 4. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Štrajk radnika preduzeća ‘Olip’ zbog smanjenih plaća

Preuzmite sliku

Jutros je nastavljen štrajk više od tri stotine radnika preduzeća “Olip“ iz Donjeg Vakufa, koji od menadžmenta preduzeća traže ukidanje odluke o umanjenju aprilskih plaća.

-Pogoni za proizvodnju obuće i kožne galanterije radili su bez prestanka punim kapacitetom u protekla dva mjeseca, i mišljenja smo da nije postojao nikakav razlog za umanjenje naših mukotrpno zarađenih plaća – kazali su radnici.

Ističu kako se radi o prvoj obustavi proizvodnje od početka rada firme, te da su bili primorani na ovakvu mjeru, i zbog činjenice da je najnoviji potez rukovodstva uslijedio pred predstojeće bajramske praznike.

-Razni su vidovi kršenja prava radnika, a ovo je samo jedan. Radničke plaće su ionako minimalne, i kreću se u prosjeku oko 450 KM. Sad zamislite, kako je kad se ta ista plaća umanji za stotinu i više maraka. Na ovakav drastičan rez nećemo pristati – poručili su.

Učesnici štrajka kažu da neće odustati od zahtjeva za povlačenjem sporne odluke.

Najavljuju, također, kako će tražiti da se njihova primanja izjednače s plaćama radnika u pogonima u Travniku za koje tvrde da su, od samog starta rada firme u Donjem Vakufu, u povoljnijem položaju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,