Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Stoltenberg: NATO će nastaviti podržavati BiH

Preuzmite sliku

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg dao je izjavu danas povodom 25. godišnjice od okončanja rata u Bosni i Hercegovini.

“Prije 25 godina, Dejtonski mirovni sporazum donio je kraj skoro četverogodišnjem brutalnom ratu u Bosni i Hercegovini. Prisustvo NATO trupa odigralo je ključnu ulogu u dovođenju zaraćenih strana za pregovarački sto”, kazao je Stoltenberg.

Napomenuo je da su, nakon što je potpisan Sporazum, NATO snage nadgledale njegovo provođenje.

“Od tog trenutka, ostali smo prisutni na terenu kako bismo pomogli u održanju mira i sigurnosti na Zapadnom Balkanu”, dodao je on.

Čelnik NATO-a istaknuo je da njegova organizacija pruža podršku vlastima u BiH u reformi sigurnosnih institucija, navodeći kao primjer da je jedno na najznačajnijih postignuća formiranje jedinstvenih Oružanih snaga.

“Na kraju rata, u BiH je bilo 400.000 vojnika, gorkom podjelom razvrstanih u tri vojske. Danas BiH ima jedinstvene profesionalne Oružane snage koje broje oko 10.000 vojnika i 5.000 rezervista s jedinstvenim lancem komandovanja”, kazao je on.

Pohvalivši BiH, Stoltenberg ističe da ona doprinosi sigurnosti danas sa svojim snagama koje učestvuju u NATO misiji u Afganistanu.

Također je kazao da, iako je došlo do poboljšanja situacije u BiH, puno toga se još može uraditi.

Posebno je naglasio da se “ne možemo i ne smijemo vraćati u prošlost. Kompromis je možda težak, ali je od ključnog značaja da bi građani ove zemlje živjeli život kakav zaslužuju”.

“NATO će nastaviti podržavati BiH. Međutim, budućnost je u vašim vlastitim rukama. Uz zajedništvo, odlučnost i kompromis, velike se stvari mogu postići. Četvrt vijeka nakon Daytona, došlo je vrijeme da se ponovo posveti miru, reformama i prosperitetnoj budućnosti za sve”, zaključio je on. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,