Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Stojanović: Vjera se pokušava nametnuti kao odrednica za patriotizam

Preuzmite sliku

Igor Stojanović, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i član rukovodstva bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine na Facebooku odgovorio je Islamskoj zajednici koja ga je optužila za prikrivenu islamofobiju nakon njegovog zadnjeg televizijskog gostovanja.

Status Stojanovića prenosimo u cjelosti bez intervencija.

“Žao mi je ako sam na bilo koji način uvrijedio Islamsku zajednicu i ako je moj javni nastup shvaćen kao islamofoban. Moja reakcija se odnosila na izjavu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da dok su pune džamije biće i Bosna jaka. Ovom odrednicom isključene su mnoge patriote koje poznajem, pa i ja.

Moje poruke za cilj imaju ukazati na pojavu da se vjera pokušava nametnuti kao uslov za patriotizam. Što ne može biti naša odrednica.

Zalažem se za religioznu neutralnost državnih institucija i jednaka prava svih njenih naroda i vjeroispovjesti.
Sloboda ispovijedanja vjere je individualni odabir i ne smije nikoga ugrožavati, a nažalost dnevno svjedočim zloupotrebi vjere za ostvarivanje političkih ciljeva. Osim toga, poznajem mnogo Bošnjaka patriota koji nisu vjernici. I mnogo patriota koji su katoličke i pravoslavne vjeroispovjesti. Kao i ateista i agnostika koji vole svoju domovinu i rade na njenom jačanju svakodnevno. Zanemariti ih u okruženju nacionalizama koji nas okružuju je nepošteno i slabi našu Bosanskohercegovačku snagu.
Sa moralnim i duhovnim vrijednostima Islama nikada nisam imao problem. Moje kritike se odnose na političke stavove SDA. A ne Bošnjaka muslimana. Praveći od mene islamofoba koji živi sa muslimanima cijeli život u Sarajevu, uključujući i najteže godine, postavlja se pitanje ko je dovoljno dobar za suživot u ovako izmiješanoj zemlji za Islamsku zajednicu. Poštovanje i čuvanje svih vjera i nacija koje su činile Bosnu i Hercegovinu hiljadama godina, za mene je patriotska obaveza. I nikad je neću dovoditi u pitanje. Jer je moja domovina u mojim očima otvorena za sve koji je poštuju i vole”, napisao je Stojanović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,