Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Stojanović: Nema prekrajanja granica bez rata

Preuzmite sliku

Nema prekrajanja granica bez rata. Čak i ako se o tome neko dogovori na nekakvom diplomatskom stolu, nezadovoljstva koje bi takvo prekrajanje izazvalo dovelo bi do novih konflikata. To je domino teorija – pad jedne kockice ruši i sve ostale. A takvi ratovi nužno podrazumijevaju izuzetno surove zločine.

Izjavila je ovo u razgovoru za Fenu srpska historičarka dr. Dubravka Stojanović, komentirajući vijesti da se u nekim evropskim krugovima sve češće spominje da treba “dovršiti proces raspada Jugoslavije”.

Kako kaže, proces raspada Jugoslavije, tako zamišljen, nema kraja.

– Dok god se mijenjaju granice njima većina neće biti zadovoljna i imat će uvijek ideju za novi talas raspadanja i prekrajanja. Po meni je cio proces tragično postavljen tako da nas sve zajedno drži u stalnom konfliktu koji treba da dovedu do neostvarivih ciljeva. Zato tome nema kraja, jer se na taj način mogu stvarati sve manje i manje jedinice koje će sebe zvati državama ili će se stvarati veće jedinice sa ambicijom da ostvare velike nacionalne ideje – rekla je dr. Stojanović.

Naglašava da i prvo i drugo rjesenje mogu da proizvode samo nova nezadovljstva i to ne samo onih koji se u tome smatraju oštećenim, nego i onih koji se smatraju pobjednicima jer bi htjeli da dobiju više.

– Zato i kazem cijela ideja raspada Jugoslavije i rata za nove granice bila je tragična i njen nastavak može da donosi samo nove tragedije – poručila je.

Na kraju, upitana šta je u stvari trajno rješenje za bivšu Jugoslaviju, kaže da su za nju to samo šire interacije u bilo kom obliku koji podrazumijeva i evrospke integracije.

– I promjena prioriteta – razvijena umjesto velike drzave! – kazala je za Fenu dr. Dubravka Stojanović.

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje