Utorak, 5. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Stižu prve reakcije na govor premijera Crne Gore u Potočarima: “Kakvo besramlje”

Preuzmite sliku

Dritan Abazović, premijer Crne Gore danas je u Potočarima rekao “genocid nije počinjen nad Bošnjacima, nego nad ljudima, i nisu ga počinile vojske nego politike, politike zla, politike smrti i politike prevara”. Nakon njegovog govora uslijedile su i prve reakcije.

Iz Memorijalnog centra Srebrenica su Abazoviću poručili da “genocid jeste počinjen nad Bošnjacima – jer motiv ubijanja nije bio ‘ubijanje ljudi’, već ubijanje i uništenje jednog naroda.”

“Poštovani premijeru Abazoviću, hvala što ste danas bila sa nama u Potočarima. Međutim, genocid jeste počinjen nad Bošnjacima – jer motiv ubijanja nije bio ‘ubijanje ljudi’, već ubijanje i uništenje jednog naroda. To vas uče presude međunarodnih sudova”, naglasili su iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Hamdija Fejzić, aktuelni zamjenik načelnika Opštine Srebrenica i predsjednik Organizacionog odbora o govoru Abazovića je istaknuo: “Šta god da kažu neki koji šalju dvosmislene riječi, ja ću poručiti – ja sam onaj koji je preživio genocid, znam šta je za mene genocid, sve njih treba pitati šta to znači, neće nikoga abolirati bilo kojom rečenicom”.

Reuf Bajrović, potpredsjenik Američko-evropske alijanske u Washingtonu, poručio je da ono što je Abazović uradio “ne bi niko s mrvom dostojanstva”.

“Dritana treba istjerati iz Potočara nakon ovog negiranja. Čanku svaka čast na principijelnosti”, rekao je Bajrović.

I novinar Dragan Bursać je imao komentar na društvenim mrežama, rekavši: “Kakvo besramlje! Kakvo zastiđe i sramota!”

“Ova osoba nije smjela da bude puštena za govornicu! Ovo je prijatelj četnika i Vučićev pajac. Nedopustivo!”, napisao je Bursać.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje