Srijeda, 7. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Stipendije za deficitarna zanimanja

Preuzmite sliku

Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona upriličilo je potpisivanje ugovora za dodjelu 80 stipendija učenicima srednjih škola koji su upisali neko od zanimanja sa liste deficitarnih zanimanja.

 • Ove godine to su zanimanja zidar-fasader-izolater, tesar-krovopokrivač, armirač-betonirac, keramičar-teracer, moler-farbar-soboslikar, bravar, stolar, tapetar, krojač i rukovalac rudarske mehanizacije površinskog kopa.

  Ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović napominje da stipendija iznosi 1170 KM što je značajna podrška za učenike koji će moći dijelom finansirati svoje obrazovanje i na kraju doprinijeti ovom društvu.

 • „Na ovaj način Vlada TK podržava učenike koji upišu deficitarna zanimanja. Stipendije su dodjeljivane i ranijih godina i postignuti su određeni rezultati“, kaže ministar Omerović. „Jedan od tih rezultata je da nakon više godina imamo upisane armirače i tesare. To je deficitarno na našem tržištu rada. Uradićemo evaluaciju dosadašnjih stipendija i analizirati da li je jedan broj učenika nakon prvog razreda promijenio školu a potom ćemo vidjeti kakva će nam dalja strategija biti. Da li da proširimo stipendije na sve tri godine ili da to ostane samo prva godina i da vidimo kakvi su benefiti generalno za tržište rada i koliko se to odrazilo na sve one sektore kojim nedostaju ljudi koji se bave ovim strukama“, pojasnio je ministar Omerović.

 • Među stipendiranim učenicima su i Sanin Konkić iz Živinica koji je upisao stolarski zanat i Meho Bošnjaković iz Banovića koji želi postati rukovalac rudarske mehanizacije površinskog kopa. Obojica su zadovoljni stipendijom koja će i njima i roditeljima dobro doći u ovoj školskoj godini.

  Da je potreba tržišta rada za ovim zanimanjima ogromna naglašava i direktor Građevinsko-geodetske škole Tuzla Kadrija Ibišević koji je izrazio nadu da će osim stipendija biti i nekih drugih koraka koji će pospješiti upis učenika u deficitarna zanimanja.

  „Ove smo godine upisali 23 učenika u zanimanje keramičar i 11 učenika je kombinacija zidar-tesar i armirač, kombinovano odjeljenje. Ukupno smo upisali u školu 312 učenika što je premašilo kvotu upisa koju smo mi postavili. Stipendije su odradile svoj dio posla. Nadam se da ćemo ubuduće nastaviti sa tom tradicijom i navikom da pokušamo privući tu djecu da ostanu ovdje i da imaju obezbijeđen posao kada završe, kaže direktor Ibišević.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje