Nedjelja, 26. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Stiglo pojašnjenje iz CIK-a: Kako će na izborima glasati osobe zaražene korona virusom

Preuzmite sliku

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na hitnoj sjednici održanoj danas usvojila Pravilnik o dopunama i izmjeni Pravilnika o provođenju izbora u Bosni i Hercegovini kojim je pored ostalog propisana procedura ostvarivanja prava na glasanje birača koji su pozitivni na COVID-19 i/ili birača kojima je određena izolacija ili su hospitalizirani, saopšteno je danas iz CIK-a.

Navedenoj kategoriji birača na njihov zahtjev biće omogućeno da glasaju putem posebno formiranog mobilnog tima.

”Da bi ostvario biračko pravo, birač pozitivan na COVID-19 i/ili birač kojem je određena izolacija ili je hospitaliziran dužan je najkasnije u roku od 72 sata prije dana izbora lično (putem e-maila, faxa ili telefonskih aplikacija osposobljenih za prijem dokumenata, odnosno fotografija dokumenata) ili putem drugog lica, dostaviti izbornoj komisiji zahtjev za glasanje putem kovertiranog glasačkog listića, odnosno medicinski nalaz koji potvrđuje da je pozitivan na COVID-19 i/ili akt nadležnog organa kojim mu je određena izolacija ili hospitalizacija.

Birač kojem je dijagnosticirano oboljenje COVID-19 nakon isteka roka od 72 sata prije dana izbora, ili na sam dan izbora, zahtjev za glasanje je dužan dostaviti najkasnije na dan izbora.

Pravilnikom je predviđeno da u sastavu posebnih mobilnih timova po mogućnosti bude najmanje jedan zdravstveni radnik. Predsjednik ili najmanje jedan član ovog posebnog mobilnog tima mora biti opremljen specijalnom zaštitnom opremom”, saopćeno je iz CIK-a.

Iz CIK-a su također naveli da Pravilnik o dopunama i izmjeni Pravilnika o provođenju izbora u Bosni i Hercegovini će javnosti biti dostupan na web stranici CIK BiH i biće objavljen u službenim glasilima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje