Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Štefanek: BiH će morati primiti bivše borce IDIL-a

Preuzmite sliku

Ambasador Drahoslav Štefanek, voditelj Ureda Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini, naglasio je u razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) da će BiH morati primiti natrag sve svoje državljane, bez obzira radi li se o muškarcima koji su se borili u redovima “Islamske države” (IDIL) ili o ženama i djeci.

Štefanek je dodao da se nikome ne bi smjelo oduzimati državljanstvo, te da se svi povratnici sa stranih ratišta trebaju procesuirati, ali i reintegrirati u normalan život.

Vijeće Evrope je, pored Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) jedan od pokrovitelja programa reintegracije nasilnih i ekstremističkih zatvorenika u BiH, čija implementacija je počela u februaru 2019. godine, a Štefanek je istaknuo kako fokus ne smije ostati samo na zatvorenicima koji su radikalizirani, već i na onima koji bi mogli biti radikalizirani.

“Iskustva govore kako je većina osuđenika za terorizam prethodno bila osuđena kao sitni kriminalci”, istaknuo je Štefanek u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Mnogo je žena i djece iz BiH koja su danas u kampovima ili zatvorima u Siriji i možda u Iraku. Kakve su obveze BiH prema njima, te prema ljudima koji su se borili u redovima terorističkih organizacija u toj regiji?

“To je zaista teško pitanje i može biti dvostruki mač. Mi se moramo boriti protiv terorizma i to je jedna globalna borba. S jedne strane, ti ljudi mogli bi biti opasni po društvo. S druge strane, imamo individualna ljudska prava. Ja sam pravnik i Vijeće Evrope je organizacija koja se bavi pitanjima vladavine prava. Općenito govoreći, nikome se ne bi trebalo ukinuti državljanstvo. To je osnovno pravilo. Ako te osobe imaju državljanstvo BiH, njima bi se trebao omogućiti povratak u svoju državu. Ne kažem da će biti dobrodošli, ali oni će morati biti primljeni. Također, te osobe mogu imati dvojno državljanstvo tako da se mora ići od slučaja do slučaja”, rekao je on. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,