Ponedjeljak, 2. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Stečaj je neophodnost: Delegacija Vlade razgovarala sa radnicima TTU-a

Preuzmite sliku

Premijer i delegacija Vlade Tuzlanskog kantona primili su danas predstavnike okupljenih radnika „Tvornice transtortnih uređaja“ d.d. Tuzla (TTU).

Na sastanku je radnicima prezentirana poslovna situacija u kojoj se nalazi TTU kao i neophodnost pokretanja stečaja u ovoj fabrici, kao jedinog načina za otvaranje računa i omogućavanje daljeg poslovanja. Inače TTU je već duži niz godina zbog blokiranog računa poslovao preko računa druge, privatne firme ITT.

Ovakvo poslovanje je, zbog narušenih poslovnih odnosa između TTU-a i ITT-a, u poslijednje vrijeme veoma otežano, te je situacija u tuzlanskoj Tvornici transportnih uređaja svakim danom sve teža.

Predstavnici Sindikata su istakli da oni nemaju ništa protiv otvaranja stečaja ali taže da radnici firme budu adekvatno materijalno zbrinuti.

Kako je prezentirao premijer Gutić, za zbrinjavanje radnika ima više modela. „Između ostalog, prvi model je taj što je Vlada ove godine već obezbijedila sredstva za uvezivanje radnog staža svim radnicima koji zaključno sa krajem ove godine ispunjavaju uslove za penzionisanje. Drugi model je uvezivanje radnog staža po federalnom Zakonu o uvezivanju radnog staža, koji bi trebao biti na snazi od januara naredne godine“ istakao je Gutić, dodajući da će veliki broj radnika nastaviti da radi u Tvornici transportnih uređaja u stečaju, obzirom da je već znatan broj kompanija i investitora iz oblasti metalskog sektora izrazio interes da nakon stečaja, kao strateški partneri uđu u TTU. Za one radnike koji ne budu radili, oni će putem Zavoda za zapošljavanje primati naknadu u određenom periodu od 8 – 36 mjeseci, u zavisnosti od dužine prethodnog radnog staža.

Kada je u pitanju Tvornica transportnih uređaja, to je firma koja ima perspektivu, i zato govorimo o strukturiranom stečaju, kao načinu za otvaranje prohodnog transakcijskog računa i ozdravljenje, za razliku od drugih preduzeća, kojima je dug višestruko veći od vrijednosti kapitala i kod kojih stečaj pređe u likvidaciju. Kod TTU-a vrijednosti obaveza i kapitala su približne i u takvim slučajevima stečaj treba da bude spas“ složili su se predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona, te još jednom istakli da je Vlada u dosadašnjem periodu kao pomoć u održanju ekonomske održivosti i za meterijalno zbrinjavanje radnika privrednih društava sa područja Tuzlanskog kantona dala 24 miliona KM, a da ta društva niti su se održala, niti stabilizirala. Naprotiv, sva ta društva u proteklom periodu su samo dodatno nagomilala svoje obaveze, i to je dodatni razlog da se takva praksa ubuduće prekine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,