Četvrtak, 1. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

STBiH: Trebaju li radnici u realnom sektoru raditi 72 sata za 310 KM?

Preuzmite sliku

S obzirom da su se u javnosti sa strane predstavnika Vlade FBIH koji promovišu nove Izmjene i dopune Zakona o radu sve više pojavljuju priče o tome kako sindikati zastupaju samo radnike u javnom sektoru pa su zbog toga protive ovim izmjenama, Sindikat radnika trgovine STBIH ovim putem želi jasno upoznati javnost i radnike a svoje članstvo smo već detaljno upoznali putem interne komunikacije da smo kategorično protiv da se Izmjene i dopune Zakona o radu donesu u ovoj formi i po hitnoj proceduri.

Saopćenje Sindikata prenosimo u cjelosti:

STBIH je sindikat koji ne zastupa radnike u javnom sektoru nego naprotiv govori u ime onih radnika koji već dva mjeseca sa ili bez adekvatne zaštite stoje na svojim radnim mjestima doslovno usred minskog polja korona virusa a po ovim izmjenama bi možda trebali raditi i do 72 sata sedmično i to za nekih cca 300 i nešto KM. STBIH govori u ime onih čije firme ne rade i za april su već masovno najavile ili isplate minimalnih plaća ili otkaze ugovora o radu a po ovim Izmjenama bi trebali ‘biti na čekanju’ i ‘čekati na sadaku svog poslodavca’.

Ove Izmjene koje je predložilo resorno Ministarstvo a Savez sindikata kategorično odbio nisu manifestacija solidarnosti radnika javnog sa radnicima realnog sektora kako se nastoji predstaviti već dokaz neuspjeha vlasti da omogući poslodavcima da zadrže sve radnike i garantuju im barem te mizerne plaće koje su imali prije početka pandemije.

Umjesto toga im se omogućava da doslovno „porobe“ sve radnike i iste ponovo vrlo nehumano i nepravedno postavi u poziciju da upravo oni jedini podnesu teret privrednog kolapsa izazvanog stanjem nesreće.

STBIH je Ministarstvu za rad i socijalnu politiku FBIH uputio svoje primjedbe na predložene Izmjene sa zahtjevom da se ovakav sraman Nacrt povuče. Od svih klubova stranaka u Parlamentu smo tražili da ni u kom slučaju ne dozvole da ovaj neustavni i krajnje nehumani pokušaj porobljavanja radnika prođe.

Također smo predložili da se u praksu vrati sektoralni socijalni dijalog i da poslodavci i sindikati u svim djelatnostima od kojih je svaka specifična i različito pogođena posljedicama stanja nesreće kao i na nivou samih kompanija zajednički kolektivnim ugovorima dogovore mjere koje će sačuvati biznise ali i radna mjesta istih.,navodi se u saopćenju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,