Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Status Romkinja u Tuzlanskom kantonu se popravlja

Preuzmite sliku

Položaj Romkinja u Tuzlanskom kantonu bolji je nego prije 20 godina, rečeno je na obilježavanju 20. godišnjice rada i postojanja Udruženja Romkinja “Bolja budućnost” Tuzla.

 Iz ovog udruženja kazali su da su protekle godine bile veoma teške, ali ostvaren je cilj da se čuje glas žena iz najmarginalizovanije skupine društva. Kažu da su kroz dvije decenije brojnim aktivnostima i projektima doprinijeli poboljšanju statusa romske zajednice, a posebno žena. To sve nije bilo lako, jer se posebno moralo raditi na promjeni stavova i ponašanja u zajednici.

“Godinama se bavimo edukacijom, prevencijom, infrastrukturnim projektima. Nakon 20 godina, sada vidimo pomake i uspjehe”, kazala je Larisa Kovačević, članica Udruženja. Ona je dodala da je Udruženju najveći uspjeh to što su osnažene Romkinje te se njihov položaj popravio i u porodici i u društvu, pišu Nezavisne.

“Vrlo smo ponosni na naše programe očuvanja reproduktivnog zdravlja, gdje smo promijenili stavove i mišljenje Romkinja i ukazali im da treba da vode brigu o svom reproduktivnom zdravlju i posjećuju ljekare”, rekla ja Kovačevićeva. Ona naglašava da su posebno bitni programi ekonomskog osnaživanja žena, jer obrazovanje i zapošljavanje su jedini načini da Romkinje napuste krug nasilja i siromaštva.

Romkinje nisu otvoreno govorile o svojim problemima ranije, ali Udruženje ih je ohrabrilo da pričaju kako bi im pomoglo. Tako je prošle godine Udruženje imalo 6.000 korisnika kojima je bila nužna pomoć u doba pandemije.

“Mi smo radili cijelo vrijeme i nismo se zatvarali. Prvi smo ušli u romske zajednice. Prvi smo dali pomoć i nismo gledali ko je koje nacionalnosti. Svi su bili u stanju potrebe”, prisjeća se Indira Bajramović, predsjednica Udruženja.

Prema njenim riječima, trenutno se rade aktivnosti na prevenciji raka grlića materice. Naredni mjesec planiran je za ženski romski aktivizam koji će se raditi u saradnji sa Ženskom romskom mrežom i aktivnosti će trajati do 8. aprila, Svjetskog dana Roma.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,