Srijeda, 22. Januara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

State Department zabrinut nakon održanih izbora u BiH

State Department pohvalio je građane Bosne i Hercegovine i čestitao im za sudjelovanje na Općim izborima, ali i izrazio zabrinutost nakon izbornog procesa.

U saopćenju State Departmenta je pohvaljeno i građanstvo koje nakon obavljene dužnosti ostaje predano cilju da BiH bude stabilna i prosperitetna zemlja.

“Sjedinjene Američke Države dijele zabrinutost oko izbornog procesa koju su izrazili i izborna posmatračka misija OSCE-a, međunarodni posmatrački timovi i lokalne nevladine organizacije. Izražavamo zabrinutost za regularnost izbora, nepristrasnost posmatrača izbora, ravnopravan pristup medijima i zloupotrebu javnih sredstava. Ta zabrinutost suprotna je izjavama vlasti u BiH o poštenim i transparetnim izborima”, stoji u saopćenju State Departmenta.

Navodi se i da potiču institucije BiH da što prije riješe nedostatke izbornog procesa koje su posmatrači OSCE-a uočili.

“Očekujemo da će interesne strane i građani ozbiljno početi raditi na formiranju vlasti i ohrabrujemo pobjednike da budu dostojni u pobjedi, a one koji su izgubili u porazu”, navedeno je u saopćenju State Departmenta.

Naglašeno je i da Sjedinjene Američke Države ostaju predane partnerstvu s građanima i vladom Bosne i Hercegovine sve dok rade na sveobuhvatnim izbornim, političkim, društvenim i privrednim reformama. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,