Petak, 3. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Starost vozila u BiH ide na ruku automehaničarima: 125,5 miliona KM otišlo za auto-dijelove

Preuzmite sliku

Auto-dijelovi, koji su prošle godine uvezeni u BiH, vrijedni su čak 125,5 miliona KM.

“Ukupno je uvezeno 12.866 tona ove robe”, rekao je za “Nezavisne” Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Vrtoglave cifre, koje pokazuju uvoz auto-dijelova, ne čude stručnjake, koji podsjećaju da je, po podacima za 2018. godinu, 60 odsto vozila u BiH obilježilo “punoljetstvo”, dok ih je čak 85 odsto starije od 13 godina.

Štaviše, kako tvrde, kada je riječ o uvozu auto-dijelova, cifre su vjerovatno i veće od zvaničnih.

“Očekivao sam da je cifra o uvozu rezervnih auto-dijelova i veća. Imamo i sivu zonu, u kojoj smo možda i 20 godina, pa i više”, kaže za Osman Lindov, predsjednik Udruženja inženjera saobraćaja i komunikacija BiH.

 • On očekuje da će cifra, koja prikazuje uvoz auto-dijelova, u narednim godinama rasti, jer vozni park u skorije vrijeme nećemo podmladiti.

  “Kada vidite starost voznog parka, nemoguće je da takva vozila ne traže ulaganja svake godine. Govorimo o čitavom kontingentu vozila koja su u proteklih 25 godina došla u BiH. Broj polovnih uvezenih vozila je svake godine rastao”, naglasio je Lindov.

  I Ševal Kovačević, ovlašteni sudski vještak za saobraćaj BiH, ističe da starosna struktura vozila koja imamo u BiH sama po sebi dovoljno govori.

  “Na tako stara vozila logično je da uvozimo toliko rezervnih dijelova. Najgore je to što svi dijelovi nisu originalni i skoro svako traži kojekakve obilazne puteve kako bi se izbjegao glavni brend. A to ide nauštrb sigurnosti”, pojašnjava Kovačević.

  Kovačević, koji je u svom dugogodišnjem radu uradio hiljade vještačenja, ističe da postoji niz auto-dijelova na kojima nikako ne bismo smjeli štedjeti.

  “U pitanju su, prije svega, uređaji za upravljanje, kao i uređaji za zaustavljanje, ali i gume. Loše gume su vrlo opasne”, upozorava Kovačević.

  To što su auto-mehaničarima u BiH pune ruke posla, zapravo je i posljedica ogromnog uvoza dotrajalih evropskih vozila.

  Podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH pokazuju da je u u proteklim godinama rastao uvoz automobila u BiH te da je broj polovnih, koje smo dovezli u BiH, višestruko veći od novih. Taj trend je nastavljen i ove godine.

  “U protekla dva mjeseca uvezli smo 9.841 polovno i 1.424 nova vozila”, rekli su iz UIO BiH.

  Iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) naveli su da je u prošloj godini u BiH bilo registrovano 1.064.130 vozila, što u odnosu na 2017. godinu predstavlja povećanje od 43.010 automobila. Parkinzi su nam postali “bogatiji” uglavnom polovnjacima.

  “Od uvezenih vozila u prošloj godini, 81,38 odsto je polovno”, rekli su iz BIHAMK-a. (Nezavisne novine)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje