Subota, 6. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Stanovnici općine Travnik i okolice zbrajaju štete nakon zemljotresa

Centralnu Bosnu ove subote pogodio je zemljotres jačine 5,1 stepeni po Richteru, koji je uzrokovao i materijalne štete.

Riječ je o jednom od jačih zemljotresa u proteklom periodu u Bosni i Hercegovini.

Zemljotres je posebno uznemirio stanovnike centralne područje BiH. Pomjeranje tla je registrovano u 15:13 minuta po lokalnom vremenu, a epicentar se nalazio 14 kilometara od Turbeta. Ovaj zemljotres osjetio se u većem dijelu BiH.

Zemljotres se desio na dubini od pet kilometara. Ovo je najjači zemljotres koji je pogodio Bosnu i Hercegovinu u proteklom periodu.

Za sada ima iformacija o štetama na području cijele općine Travnik i okoline, uglavnom je riječ o rušenju dimnjaka, cigli, ali i stvari u domovima, te pucanja zidova…

Kada govoriomo o jačinama, 5. stepen spada u prilično jak potres. Zamijete ga mnogi na otvorenom prostoru. Predmeti koji slobodno vise zanjišu se, satovi sa klatnom se zaustavljaju. Pojedini manji predmeti se prevrnu. Vrata i prozori se otvore ili zatvore, pojedinci bježe iz kuća. Jačina 6. stepen spada u jak potres. Zamjećuju ga sve osobe i bježe iz kuća. Slike padnu sa zidova, predmeti se ruše, posuđe se razbije. Komadi pokućstva pomaknu se sa svog mjesta ili se prevrnu. Na pojedinim dobro građenim kućama nastaju lagane štete, piše tntportal.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,