Nedjelja, 27. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Stanivuković u tužilaštvu, tereti se za izazivanje nasilja i prijetnje

Banjalučka policija danas je privela u Okružno javno tužilaštvo Draška Stanivukovića, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu izazivanje nereda, potvrđeno je iz Policijske uprave Banja Luka.

Za njim, kao i za Davorom Dragičevićem, te još nekim osobama iz grupe “Pravda za Davida” raspisana je potraga zbog sumnje da su počinili krivična djela i prekršaje 30. decembra, nakon protesta u Banjoj Luci, saopćeno je ranije iz policije.

Nezvanično, Stanivuković koji je jučer priveden u policiju, tereti se da je, prisustvujući skupu “Pravada za Davida”, zajedno s ostalim članovima te grupe, prethodno kršeći odredbe Zakona o javnom okupljanju RS, ugrožavao i podsticao na ugrožavanje sigurnosti, ozbiljnom prijetnjom da će izvršiti nasilje prema doktoru Željku Karanu i Đorđu Rađenu te članovima njihove porodice.

Tereti se da je spriječio održavanje unaprijed zakazanog koncerta Harisa Džinovića, 30. decembra u Banjoj Luci.

Stanivuković se sumnjiči i da je učestvovao u pripremanju i realizaciji javnog skupa i postavljanju zahtjeva grupe “Pravada za Davida” da insistiraju na ostavci ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača.

Kako se saznaje, policija ga sumnjiči da je predlagao i napad na entitetske institucije, zgradu RTRS-a, uz upotrebu nasilja. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje