Subota, 3. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Stanivuković u kampanji žestoko napadao Prointer, pa im dodijelio posao s javnom rasvjetom

Preuzmite sliku

Spominjanje „Prointera“, firme s kojom „sarađuje“ Igor Dodik, sin Milorada Dodika, bilo je okosnica Stanivukovićeve izborne politike te 2020. godine. Gradonačelnik Banjaluke prešao je preko svega i za najboljeg ponuđača za nabavku uređaja za upravljanje javnom rasvjetom odabrao Elektrotehnički fakultet i „Prointer“.

Prije nešto više od dvije godine, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković prozivao je SNSD vlast za netransparentno tendersko dijeljenje novca iz budžeta. Milioni maraka iz budžeta odlili su se na račune podobnih firmi. Ali, onda je potpuno okrenuo priču.

Od početka ove godine do danas, kroz 209 direktnih sporazuma, podijelio je 963.419 KM. Za sedam direktnih pregovaranja bez obavještenja javnosti iz gradske kase odliće se 486.307 KM. Sabrano – 1.449.276 KM sa uračunatim PDV-om, piše Žurnal.

Netransparentno trošenje detaljno i transparentno je pobrojano kod Agencije za javne nabavke Bosne i Hercegovine. Poslovi koje je, kao na traci, i ove kao i prošle godine, dijelio gradonačelnik počesto su procjenjivani do granične zakonske vrijednosti od 7.020 KM sa PDV-om. „Posliće“ od po nekoliko hiljada maraka dobijale su i firme koje nisu registrovane kao ponuđači.

  • Zanimljivo, početak priče je i prvo očito namještanje. Ugovor pod naslovom „Izvođenje novogodišnjeg vatrometa 2021/2022“, na maksimalnih 7.020 KM, 5. januara potpisao je sa neregistrovanim „Piro tehnikom“. Prvog dana Nove 2022, s dukatom u ruci, otišao je u Univerzitetski klinički centar RS kako bi darovao prvorođenu bebu. Međutim, sa banjalučkom zlatarom „Dragana“ ugovor o ovoj nabavci (480 KM) potpisao je 12 dana kasnije. Novogodišnji ukrasi su uveliko bili okačeni po ulicama, ali ugovor sa „Centrum tradeom“ potpisao je kada je nakit već skidan s ulica, 14. januara – 6.451 KM.

  • I „Banjalučka zima“ otvorena je 1. decembra 2022. godine, a manifestacija je završena 30. januara ove godine. Ugovor sa „Centrumom“ za nabavku nakita i dekoracije gradonačelnik je potpisao 24. januara – 3.029 KM.

    Pročitajte opširnije OVDJE.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

       
    Ključne riječi: ,