Ponedjeljak, 25. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Stanivuković: Sve institucije Republike Srpske šute o rušenju crkve u Konjević Polju, Banja Luka neće!

Preuzmite sliku

Grad Banja Luka će finansijski, moralno i na sve druge načine podržati gradnju nove crkve, napisao je gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković, komentarišući u ponedjeljak, 7. maja, uklanjanje ilegalno sagrađene crkve iz dvorišta Fate Orlović iz Konjević Polja.

“Sve institucije Republike Srpske (RS) ćute o rušenju crkve u Konjević Polju. Banja Luka neće!”, napisao je Stanivuković u objavi na Facebooku.

Dodao je i da “ohrabruje činjenica da se naš vjerujući narod, kao i određene pravoslavne fondacije već okupljaju oko takve ideje”.

“Naše je da budemo snažna podrška što i jeste dužnost najvećeg grada u Republici Srpskoj. U svetinje se ne dira. Svetinje se čuvaju, obnavljaju i grade”, istakao je Stanivuković.

Nelegalno sagrađena crkva u Konjević Polju srušena je u subotu, 5. juna.

Fata Orlović (78) vodila je dugogodišnju pravnu bitku s vlastima RS jer je u dvorištu njene kuće u Konjević Polju nelegalno sagrađena pravoslavna crkva još 1998. godine, u vrijeme kada je ona bila u izbjeglištvu.

Do početka rata u BiH, 1992. godine, imanje je pripadalo Fatinom suprugu, koji je sa još 20 članova porodice ubijen u genocidu u Srebrenici 1995. godine.

Nakon rata u BiH, u skladu s provedbom Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji podrazumijeva vraćanje imovine prijeratnim vlasnicima, porodici Orlović je imovina vraćena, osim parcele na kojoj je izgrađena pravoslavna crkva.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu je u oktobru 2019. godine donio pravosnažnu presudu u kojoj je naloženo uklanjanje crkve sa imanja porodice Orlović, sa krajnjim rokom za izvršenje presude 1. aprila 2020. godine.

Crkva je ispražnjena nakon presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u februaru 2020. godine.

Gradonačelnik Banja Luke Stanivuković je, u ponedjeljak, naveo kako može “sa ponosom” da kaže da u Banjaluci ima mjesta “za sve vjerske objekte, bogomolje i za sve vjernike”.

“Banja Luka će obnavljati crkve, katedrale i džamije, a one koje su i do danas bez sve dokumentacije ili riješenih imovinsko pravnih odnosa, Grad će biti podrška do procesa legalizacije, a i poslije toga”, napisao je Stanivuković.

Podsjetio je i da Banja Luka u četvrtak, 10. juna, obilježava krsnu slavu Spasovdan, te poručio “neka nas spase od sve mržnje koja se ukorijenila među nama”. “Odmah poslije slave radujem se planiranom susretu sa muftijom i razgovoru o važnim pitanjima, kao i sa biskupom o stvarima koje smo već započeli, a koje su od interesa za katoličku zajednicu. To je poruka koju Banja Luka šalje čitavom svijetu”, napisao je Stanivuković.

Draško Stanivuković na funkciju gradonačelnika Banjaluke stupio je 24. decembra prošle godine. (RSE)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje