Utorak, 25. Juni 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Stanivuković: Predložit ću zakon o zabrani zastrašivanja građana u RS-u

Poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) Draško Stanivuković predložit će Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) usvajanje Nacrt zakona o zabrani zastrašivanja.

Kaže da je radno odsustvovao iz BiH kako bi pripremio, između ostalog, i ovaj zakon.

-Moj cilj nije moja bezbjednost, već svih građana Banje Luke i RS-a – ustvrdio je on dodajući da predlaže zakon o zabrani zastrašivanja koji bi se odnosio na svaku osobu koja bi svoju funkciiju koristila da zastraši narod.

-Zakon će se odnositi na osobe koje obavljaju javni posao, a ukoliko svoju funkciju budu koristiti da zastraše narod, kako bi dobili ličnu korist ili neko dobro za svoju stranku. U tom slučaju predviđene su i zatvorske kazne. Sve zemlje EU koje su prošle tranzicioni period imaju jedan takav zakon – dodao je on ističući da će zakon štiti i zaposlene u javnim ustanovama.

Zakon će predložiti na usvajanje na narednim sjednicama Narodne skupštine i očekuje podršku poslanika za njegovo usvajanje.

Najavio je i da će obavijestiti sve strane ambasade u BiH o svemu što se dešavalo ranijih dana u Banjoj Luci i RS.

-Tražit ću podršku i zaštitu – dodao je Stanivuković i potvrdio da nije ranije prijavio policiji prijetnje, ali da je ovih dana primjetno njihovo prisustvo u blizini njegove kuće, koju osiguravaju.

Sutra će javiti i na razgovor u policiju povodom audio-snimka na kojem se čuje kako policijski inspektor prijeti njegovom saradniku Ivanu Begiću. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje