Srijeda, 28. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Stanivuković podnio krivične prijave zbog ‘afere respiratori u RS’

Preuzmite sliku

Poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković podnio je danas Okružnom javnom tužilaštvu u Banjoj Luci krivičnu prijavu protiv v.d. direktora Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Dejana Kusturića i Željka Babića, direktora firme “Medietik“ iz Banje Luke od koje su kupljeni respiratori.

Kusturića tereti za nesavjestan rad u službi prilikom nabavke respiratora u vrijeme koronavirusa, a Babića zbog falsifikovanja i uništavanja službene isprave.

Smatra da u ovoj “aferi ima ozbiljnog posla” za Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA), te čak za neke institucije na nivou Evropske unije, koje se bave pranjem novca.

“U aferu respiratori u RS je ‘opran’ novac građana. Pozivam Tužilaštvo i SIPA-u da ih privede i sasluša, jer se u dva dana sve ovo može završiti” – tvrdi Stanivuković i najavljuje prijave protiv još nekih osoba.

Ističe da se podaci iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH ne podudaraju s onim iz Agencije za lijekove ni sa cijenama koje je dostavio Fond zdravstvenog osiguranja.

“Kada se pogledaju podaci UIO, najskuplji respirator firme ‘Medietik’ uvezen u BiH iznosi 34.000 KM, dok su Fondu prodati za nevjerovatnih 157.000 KM” – kazao je Stanivuković u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Neki od respiratora, koji su uvezeni u aprilu su, navodi Stanivuković, plaćeni i po 18.000 i 19.000 KM, dok je po cijenama Fonda zdravstva najjeftniji 58.000 KM.

“Cijena svih uvezenih respiratora firme ‘Medietik’, po podacima UIO BiH, iznosi 3,4 miliona KM, a s PDV četiri miliona KM, dok su prodati Fondu za 15,1 milion KM. Razlika u cijeni je 11 miliona. Ovo je do sada najveći kriminal za vrijeme pandemije koronavirusa” – tvrdi Stanivuković.

Podaci UIO, kako kaže, pokazuju da firma „Medetik“ nije uvezla 165 respiratora te da “falsifikuju dokumente prebacujući cifre iz KM u eure”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje