Srijeda, 10. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Stanivuković oštro o odluci Ustavnog suda: Ovo je masakr nad građevinarstvom

Preuzmite sliku

U Službenom glasniku Republike Srpske objavljena je odluka Ustavnog suda koji je oborio Regulacioni plan za dio centra Banjaluke. Prema ocjeni suda Gradska uprava u postupku pripreme, izrade i donošenja osporene odluke nije postupila saglasno relevantnim odredbama Zakona o uređenju prostora i građenju, čime je istovremeno narušeno i ustavno načelo zakonitosti.

Ova odluka znači obustavu gradnje najavljenih brojnih vešpratnica u centru grada, a potencijalno i obaranje svih izdatih građevinskih dozvola.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković odluku je komentarisao kao masakr nad građevinarstvom ističuću kako će direktna posljedica odluke biti 15 miliona maraka manje u narednih godinu dana, a posljedično gradu prijete sudski postupci vrijedni stotine miliona maraka.

Zbog takve odluke, gradonačelnik je oštro govorio i o sudijama Ustavnog suda, pozivajući “bijele međede” iz Suda da preispitaju Regulacioni plan na lokaciji na kojoj se gradi nova zgrada Ustavnog suda u Banjaluci.

“Ovaj Regulacioni plan nije pao zbog betonizacije ili manjka zelenila u gradu, nego zbog zareza i procedure”, kaže Stanivuković. Tvrdu kako sada svaki advokat, može da obori bilo koji regulacioni plan za bilo koji dio Banjaluke, ali i ostalih gradova u Republici Srpskoj.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje