Četvrtak, 16. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Stanivuković: Moj stav o prošlosti je bio poznat i ranije, mostovi treba da nas spajaju, a ne dijele

Preuzmite sliku

Nakon što su organizatori tradicionalnih skokova sa Starog Mosta, zbog izjava o genocidu u Srebrenici, povukli ranije uručenu pozivnicu gradonačelniku Banje Luke Drašku Stanivukoviću za sutrašnje dešavanje u Mostaru, on im je odgovorio kazavši da je njegov stav o prošlosti oduvijek poznat.

Na početku svog odgovora organizatorima mostarskih skokova, rekao je da to što je “pružio ruku za bolju budućnost, ne znači da će mijenjati stavove o prošlosti”.

“Moj stav po ovim pitanjima je bio poznat i prije nego što sam dobio poziv da prisustvujem tradicionalnim skokovima sa Starog mosta. Smatram da ono što se desilo prije skoro 30 godina ne može i ne treba uticati na to da danas uživamo u skokovima i zajedno gradimo mostove zajedništva i saradnje. Mnogi skakači iz Mostara su bili naši gosti na skokovima u Banjoj Luci. Moj stav je i tada bio poznat”, rekao je on.

 • Dalje navodi da ga je reakcija organizatora skokova razočarala jer tvrdi da Banja Luka nikada ne bi tako reagovala.

  “Ja se borim protiv gušenja bilo kakvih sloboda, pogotovo kada je riječ o slobodi iznošenja ličnog stava, kao stuba demokratskog društva. U Banjoj Luci se tako i ponašamo, mi ne dijelimo ljude. Vi ste, da biste zadovoljili dnevno-političke potrebe, poslali ružnu poruku Banjoj Luci, Republici Srpskoj, ali čitavom regionu”, naveo je Stanivukovič u svom odgovoru.

  Naglašava da će u Mostar svejedno doći, da posjeti sabornu crkvu jer je na skokovima očigledno nepoželjan.

  “Moja dužnost je da na ovo ne odgovorim onako kako vi želite, već da se izdignem iznad vraćanja u prošlost i nametanja koja ne donose ništa dobro. Imao sam namjeru da gledam skokove i posjetim našu sabornu crkvu u Mostaru, ako sam na skokovima nepoželjan, znam gdje to neću biti. Poštovani, mostovi su napravljeni da nas spajaju, a ne da nas dijele”, zaključio je gradonačelnik Banje Luke.

 • Podsjetimo, jučer je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, pred kraj svog mandata, nametnuo zabranu negiranja genocida u Srebrenici. Nakon toga je Tužilaštvo reklo da će hitno formirati predmet po tom pitanju, a uslijedile su mnoge reakcije iz cijele BiH.

  Stanivuković je u svojoj reakciji poručio da će nastaviti da ima isti stav i da ga zbog toga niko neće “strpati u zatvor”, a njegov stav je u suštini negatorski s obzirom na to da Stanivuković ne prihvata relevantnost Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove, a samim tim ni njihove presude, kao što je ta da se u Srebrenici desio genodi.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje