Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Stanivuković: Izvještaj Tima za reviziju je za rubriku “vjerovali ili ne”

Preuzmite sliku

Najbizarniji izvještaj koji ste ikad čuli: Plaćali ljude da pjevaju koji nisu pjevači, ketering “za cijelu vojsku” u vrijeme korone, otimali gradsko zemljište…

Drugi izvještaj Tima za reviziju je za rubriku “vjerovali ili ne”, kazao je danas Stanivuković, dodajući dada ne može da vjeruje da je “u našem gradu stvarno ovo rađeno”.

Govoreći o poslovanju u preduzeću akvana, Stanivuković je rekao da ne može da vjeruje da je “u našem gradu stvarno ovo rađeno”.

“Ugostiteljski objekat Akvana, koji je u tom trenutku bio dužan 10 miliona KM, autorskim ugovorom angažuje ljude da pjevaju koji nisu pjevači. Što je najnevjerovatnije, taj čovjek je Dragana Ristić, pomoćnik Ministra trgovine i turizma. Ugovor o autorskom djelu je napisan na iznos od 13.000 KM, a isplaćeno je nevjerovatnih 17.000 za pjevanje koje se nikad nije desilo. U registru nema tog udruženja, nikada nisu čuli te ljude da pjevaju. Draganina majka jevrosima isto pjeva, ima ugovor o honoraru od 2.000 KM, a isplaćeno 10 0000. To je uzimanje novca, kriminal… Jevrosima dobije za jedan nastup 500 KM, a taj dan bude prihoda 70 KM u periodu kada Akvana propada, grca u dugovima. Dobićete cijeli spisak koja su to lica koja se bave dizajnom, slikari, pomoćnici ministara, njihove ćerke i majke… Neko je na taj način uzimao pare, dok je narod gladan, dok odlaze odavde….”, izjavio je Stanivuković na današnjoj pres konferenciji, prenosi Buka.

Govorio je i o keteringu vrijednosti od 4 miliona, koji je Akvana isporučivala “svom najvećem dužniku”.

“Sastojci za taj ketering su 1200 kg brašna, 32 kg šunkarice, 10 kg nutele… u prevodu 25 hiljada kiflica, to vojsku Azerbejdžana nahrani, u decembru kad je bila korona, kad je moglo samo 50 ljudi biti…To je ketering dovoljan za picu za ginisovu knjigu rekorda…Ovo su fiktivni troškovi, lažno knjiženje legalni krimina peglan papirima”, kazao je gradonačelnik Banjaluke, pozivajući policiju i Tužilaštvo da pokrenu istragu o ovom predmetu.

“Mislili su da nikad iko neće doći ko će ispostaviti račun, živjeli su taj život kao da im se ništa ne može desiti”, kazao je Stanivuković.

Zatim je govorio o “otimanju gradskog zemljišta”.

“Treće, najgore je da neko uzme naše zemljište, otme zemljište grada, zemljište svih nas… Vidite li ovaj restoran, e više ga nećete vidjeti, ovo je nelegalno sagrađeno na gradskoj imovini, sagradio Mile Radišić i njegova djeca”, rekao je Stanivuković, dodajući da je na toj lokaciji prema regulacionom planu bilo predviđeno zelenilo, a ne ugostiteljski objekat.

“To je gradsko vlasništvo i ovaj restoran biće porušen, kao poruka svima koji su tako radili. Uz podršku gradske inspekcije tražili smo da prečešljamo zgradu u Picinom parku, koja je gorka rana svih nas, ali nismo dobili dozvolu. Ali ovdje su naše ingerencije. Imamo rješenje o rušenju, prije 20 dana izdato, i u tom procesu me neće niko zaustaviti. To je poruka svim nedodirljivim, svim tajkunima…”

“To moji prethodnici nisu vidjeli. Istjeraćemo to do kraja, doviđenja građevinskoj mafiji!”, poručio je on, dodajući da je ovo tek 10% izvještaja i pozivajući nadležno ministarstvo i tužilaštvo da pokrenu istragu.

“Ako ovo nije dovoljno ne znam šta je. Veći dio izvještaja će biti u nedelju. Tražimo da institucije rade svoj posao, od ovog ne smijemo odustati. Izgradićemo sistem, grad u kojem neće biti važno ko si, čiji si, kako se zoveš i prezivaš, ili radiš pošteno ili nećeš raditi u ovom gradu!

“Tražićemo da nas puste u Picin park, jer ovo je pravda i za porodicu Vulić i za sve građane Banjaluke.”

Objavljuje Драшко СтанивуковићPetak, 5. ožujka 2021.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje