Srijeda, 8. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Stanić: Smrt 4.680 pacijenata u RS-u zahtijeva preispitivanje pogrešnih poteza

Preuzmite sliku

Kad uzmemo miješanje politike u struku tokom pandimije, nejasne smjernice primarnoj zdravstvenoj zaštiti, nedostatak inovativnih lijekova za Covid-19 koje je Srbija davno nabavila, dolazimo do brojnih razloga koji su nas svrstali na neslavno prvo mjesto po smrtnosti na milion stanovnika u Evropi – istaknuo je predsjednik Odbora za zdravstvo SDS-a Slobodan Stanić.

Po njegovim riječima, 4.680 umrlih na milion stanovnika u Srpskoj „zahtjeva i te kakvu reviziju i preispitivanje naših pogrešnih poteza“.

Stanić je kazao da na sve ovo dolazi sada aktuelna „afera kiseonik“ i nabavka antigenih brzih testova gdje nadležni organi tek treba da utvrde sve aspekte.

– Čelni ljudi zdravstva se ne bave posljedicama, već uzrocima. Smrtnost je izuzetno visoka u odnosu na broj oboljelih, a i kada gledamo na milion stanovnika. Naročito je nepovoljna situacija u Republici Srpskoj gdje je na milion stanovnika, sa 26. oktobrom, umrlo 4.680 od zaraze Covid-19 – poručio je Stanić.

On naglašava da se može donekle složiti s činjenicom da je na to uticala starost stanovništva i komorbiditeti, ali da ne može nikako prihvatiti da je to posljedica loše evidencije, jer Republika Srpska ima Zakon o evidencijama u zdravstvu, te su se morale izraditi jasne smjernice za potvrđivanje i klasifikaciju smrti od Covid-19.

– Ako te smjernice nisu urađene, onda je to veliki propust, jer su dostupne na stranici Svjetske zdravstvene organizacije i potrebno ih je samo preuzeti i prevesti. Trebalo je kontinuirano pratiti i izvještavanje, kako bi se izbjegle ove proizvoljnosti – navodi Stanić, saopćeno je iz SDS-a. (Fokus)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,