Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Šta stručnjaci iz Kanade i Britanije kažu o tzv. ‘malina respiratorima’

Preuzmite sliku

Novinar Al Jazeere Balkans Haris Buljubašić razgovarao je sa stručnjacima iz Kanade i Velike Britanije o respiratorima ACM812a, u Bosni i Hercegovini poznatijim kao “malina respiratori” zbog čije su nabavke neki od ključnih ljudi u Federaciji BiH završili na sudu.

Stručnjaci iz Kanade i Velike Britanije, koji ne znaju ništa o ovoj aferi, odgovorili su na pitanje mogu li se ovi respiratori koristiti za COVID pacijente na intenzivnoj njezi.

Dr. Darren Markland, doktor intenzivne njege je kazao da su ovo osnovni respiratori i nemaju dodatne funkcije koji se koriste kada su pacijenti u teškom stanju.

“Bi li ovo koristio? Ovo bih koristio da prebacim pacijenta s jedne lokacije na drugu, ne mislim da bih ih koristio za dugoročnu ventilaciju. Mi imamo specijalne modove rada koje ovaj respirator nema. Ovo je veoma osnovni model i ima osnovne alarme”, kazao je on.

On objašnjava kako bi ovaj respirator podržao nekoga na dan ili dva, ali za dugoročnu upotrebu ne čini se adekvatnim.

“Riječ je o ventilatoru s jednom cijevi umjesto dvije, što znači da sve što se izdahne ide u taj prostor što povećava rizik od infekcije za osoblje koje nije cijepljeno”, pojasnio je Markland.

Derek Hill, stručnjak za medicinske uređaje kaže da je upuststvo za ove respiratore jasno, oni su za kratkotrajnu upotrebu.

“Za hitnu pomoć, za transport, ne za dugoročnu upotrebu. Mnogi COVID pacijenti trebaju dugotrajnu ventilaciju, za koje je potrebna druga vrsta respiratora, onih za intenzivnu njegu, ovo nisu respiratori za intenzivnu njegu”, navodi on.

Dodao je kako sofisticiraniji respiratori za intenzivnu njegu imaju softver koji ih prilagođava pacijentu tako da oni mogu disati sami koliko god je to moguće, što olakšava plućima da funkcioniraju i da barem malo sama dišu i tako izbjegnu oštećenja koja se dogode ako samo kontinuirano ubrizgavate zrak što rade bazični respiratori.

“Čini se da se takvi koriste u Bosni”, zaključuje Hill.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje