Petak, 23. Aprila 2021.
Tuzlanski.ba logo

Šta policajcima u TK donosi kolektivni ugovor: Veće plaće, naknade za noćni rad i otpremina za odlazak u penziju

Preuzmite sliku

Policijski službenici u Tuzlanskom kantonu na potpisivanje kolektivnog ugovora čekali su 20 godina. Nakon današnjeg historijskog čina, policajci će dobiti veće plaće, ali ne onake kakve u konačnici zaslužuju.

Naime, Zakon o plaćama policijskih službenika FBiH policajcima u TK garantira minimalno 80 posto od primanja koja su propisana spomenutim federalnim zakonom, a policajci danas potpisanim ugovorom to nisu dobili.

“Kolektivnim ugovorom regulisali smo noćni rad, koji se plaća 40 posto više po satu. Dobili smo i otpremninu za odlazak u penziju, koja će se određivati na osnovu posljednje isplaćene plaće policijskog službenika, a svaki će službenik dobiti otpremninu od šest plaća”,  istakao je predsjednik Sindikata policije MUP-a TK Dževad Velagić.

Povećane su i plaće policajaca početnika i one će sada sa dosadašnjih 690 KM iznositi blizu 760 KM, a povećanje su dobili sva četiri najniža čina. Riječ je o policajcima koji rade na terenu i koji su izloženi najvećim teškoćama.

“Četiri najniža čina imat će plaće od 74 do 76 posto u odnosu na ono što garantira Zakon o plaćama policijskih službenika FBiH. Činovi inspektora, mlađeg inspektora, višeg inspektora i samostalnog inspektora imaju plaću 80 posto i nešto preko toga u odnosu na pomenuti zakon. Nadam se da ćemo podići primanja za četiri najniža čina na 80 posto, jer je to neki minimum koji nam zakog garantira. Pregovarat ćemo oko toga da bi možda imali primjenu od 1. januara naredne godine”, rekao je Velagić. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje