Subota, 25. Januara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Šta otkriva izvještaj CIA-e: Heroinski putevi vode kroz BiH

U međunarodnom prometu narkotika Bosna i Hercegovina i dalje je tranzitna tačka, preko koje se odvija krijumčarenje droga ka zapadnim zemljama. Preciznije, BiH je jedna od glavnih ruta za prijevoz heroina u zapadnu Evropu. A manje je mjesto tranzita za marihuanu, navodi se u izvještaju Centralne obavještajne agencije (CIA), koji je objavljen na njenoj internetskoj stranici.

Benjamin Plevljak, istraživač iz Udruženja „Nova sigurnosna inicijativa“, pojašnjava da balkanska ruta ima dva kraka, a jednom njih pripada BiH. Heroin ide iz takozvanog zlatnog polumjeseca – Irana, Afganistana, Pakistana. Potom ide dalje preko Turske i Bugarske. Jedan krak ide prema Kosovu, a drugi preko Sandžaka u BiH.

“Razlozi za transport droga prema Zapadu leže u dobiti, koja je mnogostruko veća prilikom preprodaje u zemljama Evropske unije, a samo mali dio ostaje u BiH za potrebe lokalnog tržišta. Organizirane kriminalne skupine rade po klasičnim kapitalističkim principima i biraju veća tržišta da bi ostvarile i veći profit”, naveo je Plevljak, piše Dnevni avaz.

Dosadašnje zapljene droge i razotkrivanja narkoekipa pokazali su da mnoge autobuske i kamionske rute iz Turske idu preko Srbije i Sandžaka u BiH. Domaće policijske agencije nerijetko su hapsile vozače turskih autobusa i kamiona, jer su bili veza heroinske mafije.

Shodno tome, Plevljak naglašava da državne granice nisu dovoljno dobro zaštićene te da sistemska korupcija pogoduje razvoju i jačanju organiziranog kriminala.

“Potrebna je politička volja da se obračunamo s mafijom. Mislim da je došlo vrijemo za to, pogotovo ako uzmemo u obzir ubistva dvojice policajca prošle sedmice. Država mora pokazati zube. Osim toga, smatram da našim policijskim strukturama mora biti osiguran veći budžet, treba ih bolje opremiti za borbu protiv mafije. Razmjena informacija s policijskim institucijama iz regije od posebnog je značaja za borbu protiv neovlaštene trgovine narkoticima”,rekao je Plevljak.

Ugledni sociolog Srđan Vukadinović pojašnjava da se do jučer mislilo da je Priština centar narkoputeva kada je u pitanju Balkan, ali da je disfunkcionalnost bh. pravnog sistema doprinijela tome da naša zemlja, tačnije Sarajevo, postane glavna tranzitna tačka za trgovinu drogom na prostoru bivše Jugoslavije.

“Sarajevo je vremenom postalo centralna destinacija odakle se razvoze ogromne količine narkotika prema drugim zemljama. Čim ne funkcionira pravna država, funkcionira pravno nasilje. I tako se polako stvara ambijent za razvoj svih oblika kriminala, između ostalog trgovine drogom, gdje BiH postaje tranzitni čvor za njenu distribucije u zapadnu Evropu”, rekao je Vukadinović, piše Dnevni avaz.

On naglašava da se taj problem može riješiti, jer postoje uvjeti za to, ali, nažalost, tužilački i svi drugi pravosudni organi, kako je kazao, debelo su podešeni nacionalnim mrežama koje je formirala državna mafija.

“Uklonite li glavu hobotnici, ostaju pipci… Ogranci, pipci državne mafije koja vlada dvije i po decenije i koji su rasprostranjeni u svim državnim organima i postoji strah da će biti samo gore”, kazao je on.

U zvaničnom izvještaju o radu MUP-a Kantona Sarajevo pojavljuje se nelogičan podatak da u Sarajevu nije zaplijenjen ni gram heroina, ali se u istoj informaciji kaže da je oduzeto 65 paketića ove droge tokom 2017. godine. Interesantno je da je 2016. oduzeto 750 grama heroina na sarajevskim ulicama. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,