Subota, 22. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Šta je u BiH ostalo od vrijednosti ZAVNOBiH-a?

Preuzmite sliku

75. godina u BiH se obilježava 25. novembar, Dan državnosti zemlje koju danas negiraju zagovornici podjela i sljedbenici fašističkih ideologija.

Historičari kažu da su odlukama ZAVNOBiH-a (Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine) postavljeni temelji moderne državnosti BiH i potvrđena njena hiljadugodišnja opstojnost. ZAVNOBiH je garantovao ravnopravnost naroda u BiH na principima univerzalnih vrijednosti na kojima danas počiva i evropska demokratija, kaže predsjednik SABNOR-a (Savez antifašista i boraca Narodno-oslobodilačkog rata) BiH Bakir Nakaš. On konstatira da se u BiH mnogo toga promijenilo proteklih 75 godina, posebno od rata devedesetih, i da se ova zemlja udaljila od antifašističkih vrijednosti ZAVNOBiH-a.

„Predsjedništvo BiH je 1992. godine donijelo deklaraciju o ciljevima odbrane prema kojoj je Republika BiH trebala biti očuvana u AVNOJ-evskim granicama, sa svim prerogativima tadašnjeg ustava. Nažalost, Dejtonski ustav je u potpunosti izmijenio odredbe Ustava iz Socijalističke Republike BiH kao domovine zbratimljenih naroda koji su živjeli u jednakopravnosti.

Danas ta jednakopravnost nije zastupljena, a novokomponovani termin ‘konstitutivnost’ uvodi dikriminaciju onemogućavajući mnogim građanima i narodima ove zemlje da se kandiduju i budu birani na izborima”, kaže Nakaš.

BiH je danas na raskrsnici i mora birati između dva puta, kaže Nakaš. „Jedan je daytonski i baziran je na principima nacionalnog koncepta, a drugi je evropski i utemeljen je na građanskim vrijednostima. Ako izaberemo daytonski koncept, onda smo se opredijelili za diskriminaciju i nacionalne podjele što je u suprotnosti da evropskim principima, jer je Evropa ipak zasnovana na vrijednostima antifašizma i građanskih prava”, ističe Nakaš.

Jedan od osnivača „Srpskog građanskog vijeća BiH – Pokret za ravnopravnost“ Sretko Radišić kaže da je BiH kroz historiju savladala mnoge teškoće, ali da više nije onakva kakva je bila gotovo pola stoljeća od ZAVNOBiH-a.

„BiH je u Drugom svjetskom ratu bila prožeta i jakim antifašističkim duhom, za razliku od rata devedesetih godina tokom kojeg su dominirale snage podjele. Ipak, ova zemlja ima budućnost i ići će dalje u okviru širih euroatlantskih integracija. Međutim, za žaljenje je to što se ni 23 godine nakon posljednjeg rata još nije pojavila kompetentna politika i sposobni političari koji bi mogli ostvariti veći stepen unutrašnjih integracija i povjerenja među narodima. To se moglo učiniti boljim vođenjem ekonomske politike i poboljšanjem standarda građana, ali se na tom planu niko nije istakao“, kaže Radišić.

O ZAVNOBiH-u i vrijednosti Deklaracije o ljudskim pravima usvojenoj u Mrkonjić Gradu 1943. godine, govorio je i nekadašnji partizan, antifašista i jedan od najviših zvaničnika BiH i bivše Jugoslavije Raif Dizdarević. On je u intervjuu „Jedan” BHRT-a kazao da se vrijednosti ZAVNOBiH-a „svjesno potiskuju u zaborav” i da je na sjednici ZAVNOBiH-a usvojen historijski dokument „najvišeg civilizacijskog dometa”. „To je jedinstven događaj te vrste u tom vremenu. Deklaracija je donesena četiri ili pet godina prije nego što će Ujedinjene nacije donijeti Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima. Prosto je nevjerovatno da nigdje u Evropi nešto takvo nije niklo, a niklo je u toj i takvoj BiH, još u ratu! To je bila preteča svih kasnijih dokumenata, uključujući i Univerzalnu deklaraciju Ujedinjenih naroda”, rekao je Dizdarević.

Kritičari tvrde da revizionisti danas nastoje izjednačiti fašiste i antifašiste iz Drugog svjetskog rata. Zagovornici podjela i neofašisti negiraju tekovine antifašizma, posebno one koje afirmišu državnost BiH kao domovine jednakopravnih naroda i građana. Naročito im smetaju ZAVNOBiH i 25. novembar, jer te vrijednosti poništavaju sve ono što se u ratu devedesetih godina željelo postići genocidom i udruženim zločinačkim poduhvatom.

25. novembar, Dan državnosti BiH, danas je praznik samo u jednom bh. entitetu – Federaciji BiH, dok se u drugom entitetu – Republici Srpskoj, slavi 21. novembar, dan potpisivanja Daytonskog sporazuma. No, za razliku od Daytona, ZAVNOBiH se obilježava već 75 godina i, prema tvrdnjama nadležnih, u skladu je i sa Daytonskim sporazumom prema kojem datumi i zakoni bivše Republike BiH važe do usvajanja novih zakona. Daytonska BiH još nema zakon o praznicima.

Mišljenje o 25. novembru ranije je dao i glavni tumač Daytonskog sporazuma. „To je stari praznik, 25. novembra sjećamo se ZAVNOBiH-a i borbe protiv fašizma”, kazao je visoki predstavnik za BiH Valentin Incko. „Vijeće za implementaciju mira odlučilo je da se u BiH obilježavaju tri državna praznika, 1. januar, 1.maj i 25. novembar. OHR podržava ovu odluku“, rekao je Inzko. (Deutsche Welle)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje