Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Šta je Sanchez tražio od političkih lidera BiH?

Preuzmite sliku

Premijer Španije Pedro Sanchez stigao je u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini gdje se sastao sa članovima Predsjedništva BiH.

Na početku je kazao da je emotivno povezan sa BiH i da je njegova posjeta podrška Vlade Španije regiji, posebno BiH.

“Želimo vas podržati u reformama. Potvrđujem da ću insistirati da Zapadni Balkan bude prisutan na forumu. EU treba što prije pružiti šansu drugim zemljama. Španija pruža podršku teritorijalnom integritetu BiH, ali i njenom putu ka EU.

Ovo je dobra šansa, ove jeseni treba sve iskoristiti. Sve političke snage i predsjednik Michele pokazuje da se mogu napraviti deblokade. Treba doći do reforme, treba usvojiti zakone kao što je onaj o fiskalnoj politici itd“, rekao je.

Istaknuo je da se izbori u oktobru moraju održati, te da zemlja mora biti odgovorna. Naveo je i da je tražio od političkih lidera: da se smanji tenzija, retorika koja treba da spriječiti govore o podjelama, treba se vratiti institucijama, pronaći dijaloge, rješenja, i na kraju da se građani i njihovi interesi stave ispred, reforme se moraju napraviti da građani bolje žive.

“Uvijek ćemo biti uz vas, uvijek možete računati na podršku Španije”, poručio je.

Španski premijer će, kako je najavljeno u okviru svoje turneje na Zapadnom Balkanu, u popodnevnim satima posjetiti i Mostar, gdje će imati također sastanke, a u narednim danima posjetit će Podgoricu, Skoplje i Tiranu. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje