Ponedjeljak, 2. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Šta je najbolje rješenje za zaražene: Popuniti bolnice ili privremeni izolatorij?

Preuzmite sliku

Još uvijek nema zvanične potvrde da će privremeni izolatorij na Bjelavama danas početi sa radom kao ni koje medicinsko osoblje će biti zaduženo za tretman smještenih pacijenata zaraženih koronavirusom.

Direktor Opće bolnice “Prim.dr. Abdulah Nakaš” Ismet Gavrankapetanović potvrdio je za Patriju da je jutro održan sastanak Kriznog štaba KS vezano za rad tog izolatorija.

“Dr. Vukotić Elma i dr. Davorka Matković dva naša anesteziologa predstavljaju Opću bolnicu Uvijek smo konstruktivni i učestvovat ćemo u svemu što možemo pod pokroviteljstvom Kriznog štaba i Ministarstva zdravlja. Sagledavamo bolničke kapacitete radi činjenice da prvo njih trebamo popuniti, a nakon toga podići Covid bolnicu u Studentskim domovima”, kazao je Gavrankapetanović.

Iz Vlade KS jutros nisu mogli potvrditi da li će izolatorij danas početi sa radom, a više informacija očekuje se na press konferenciji u 13 sati.

Trenutno se pacijenti sa teškom kliničkom slikom smještaju u izolatorij Podhrastovi na KCUS-u, a zbog popunjenosti kapaciteta zatraženo je formiranje još jednog izolatorija. Trajni izolatorij u krugu Opće bolnice trebao bi biti u funkciji do početka oktobra, ali do tada je potrebno imati prostor gdje bi se smještali pacijenti sa lakšom kliničkom slikom ili srednje teškom.

Puno je pitanja u vezi funkcionisanja ovog izolatorija, a malo odgovora.

Ostalo je nejasno koje medicinsko osoblje će brinuti za smještene pacijente, ko određuje kad se pacijenti upućuju u privremeni izolatorij, šta ukoliko im se stanje pogorša, zašto se prvo ne popune dijelovi bolnica gdje bi mogli biti pod stalnim nadzorom medicinskog osoblja. (Patria)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,