Utorak, 14. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Šta će biti sa koalicijom na nivou FBiH i kantona nakon Radončićeve ostavke?

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić je rekao kako je ranije saopćio svoj stav o ostavci predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću, a danas je službeno upoznao i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju.

“Kada se završi sjednica Vijeća ministara BiH podnijet ću neopozivu ostavku i od tog trenutka neću biti ministar sigurnosti”, rekao je Radončić.

Odgovarajući na pitanje šta njegova ostavka znači kada je u pitanju koalicija koju ima sa SDA na državnom i drugim nivoima, Radončič je rekao kako SDA, HDZ i SNSD imaju dovoljno ruku na državnom nivou da provode svoju politiku, a da je učešće SBB-a u tome završena priča.

“Što se tiče federalnog nivoa, tamo smo u tehničkom mandatu i nismo dio vladajuće koalicije. Odrađujemo posao dok HDZ i SDA ne naprave novu koaliciju. Neće biti ishtirenih poteza. Vlade u TK i KS su za sada stabilne”, kazao je Radončić.

Naglasio je kako njegova ostavka nije predizborni potez.

“Ovo je potez koji ne treba dramatizirati i normalan je u svim evropskim i svjetskim zemljama. Ako imate stratešku razliku s partnerima, koji su zato što su dobili više glasova zaduženi da provode tu politiku, korektno je da izađete i kažete ‘ne slažem se s time’. Nema svađa, polemike i zle krvi. Trudit ću se da svojim prijateljima iz SDA pomognem u onome gdje rade u korist opšteg dobra”, rekao je Radončić.

Kazao je kako je uvjeren da će biti lokalnih izbora, a za (ne)održavanje izbora u Mostaru kazao je kako je užasna činjenica da se toliko godina izbori u tom gradu nisu održali. Najavio je da će SBB zajedno s bošnjačkim strankama napraviti koaliciju za Mostar kao što je to urađeno za Srebrenicu.

Na pitanje da li Ministarstvo sigurnosti BiH svjesno prepušta RS-u, kazao je kako je ovo ministarstvo prema podjeli među strankama pripalo SDA-u, a ona je to mjesto prepustila SBB-u.

“Ne vidim niti jednog razloga da već na prvoj sjednici ne bude imenovan Bošnjak iz SDA za nasljednika, odnosno ministra”, rekao je.

Na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH trebalo bi biti dogovorena deblokada sredstava MMF-a u iznosu od 330 miliona KM. Radončić je rekao kako smatra da je nedopustivo da ta i sredstva u iznosu od 250 miliona eura od EU stoje na računima dok je privreda u kolapsu, a građani BiH gladni.

“Nadam se da će danas doći do rješenja da se aktivira ta kreditna linija MMF-a, ima naznaka”, poručio je Radončić. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,