Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Šta će biti sa izborima u Travniku?

Preuzmite sliku

Kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) za načelnika Općine Travnik Mirsad Peco preminuo je na dan lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini. Prema rezultatima iz Centralne izborne komisije jutros od 9 sati, on je uvjerljivi pobjednik izbora ispred HDZ-ovog kandidata Gorana Pejakovića.

Još uvijek je nejasno šta će se desiti sa izborima u Travniku. Za Centrlanu izbornu komisiju smrt kandidata na načelnika ili gradonačelnika koji je pobijedio na lokalnim izborima prije preuzimanja funkcije je presedan za koji nema još uvijek nema rješenje.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDA Srednjobosanskog kantona (SBK) Asim Mekić naveo je kako očekuje da Centralna izborna komisija donese odluku o ponavljanju izbornog procesa za načelnika travničke općine.

“Smatram da je to jedino ispravno rješenje, s obzirom na to da je izborni proces u toku, a jedna od kandidata je umro. Isto bismo zatražili i da je u pitanju kandidat bilo koje političke stranke”, naglasio je Mekić.

Prema posljednjim rezultatima CIK-a, Mirsad Peco je osvojio 10.204 glasa, HDZ-ov kandidat Goran Pejaković 6.597 dok je Haris Kaniža iz Naroda i pravde dobio 3.177 glasova.

SBB-ov Elvedin Kenafija dobio je 1.182 glasa dok je SDP-ov Elvis Imočanin dobio 1.201 glas. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje