Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Šta će biti s Glovom nakon što je dobio novog većinskog vlasnika

Preuzmite sliku

Preuzimanjem španskog dostavljača hrane Glovo od njemačkog giganta Delivery Hero neće doći do promjene brenda, platforme i menadžmenta a ulagat će se u efikasniju uslugu.

– Glovo će nastaviti da radi kao i do sada, pod našim postojećim brendom i platformom, pod trenutnim menadžerskim timom koji predvode naša dva osnivača. Quick commerce će i dalje biti ključna investicija za kompaniju – potvrdili su iz Glova.

U Glovu vjeruju da je njihov potencijal neiskorišten i smatraju da su našli partnera koji odgovara njihovim ambicijama.

– Delivery Hero i Glovo se međusobno dopunjuju svojom dubokom stručnošću u isporuci i geografskom pokrivenošću. Ove dvije kompanije imaju zajedničku viziju za industriju dostave i snažno vjeruju u quick commerce, oblast koju ćemo zajedno nastaviti da unapređujemo – rekli su u Glovo.

Quick commerce (brza trgovina), takođe poznata kao q-commerce, sljedeća je generacija e-trgovine. Ona omogućuje isporuku malih količina robe kupcima gotovo trenutno, kad god i gdje god im zatrebaju.

Kompanija Delivery Hero preuzela je nedavno većinsko vasništvu u Glovu kupovinom 39,4 posto dionica nakon što je prethodno posjedovala 43,8 posto dionica.

Glovo je lani akvizirao brend Foodpanda u Rumuniji i Bugarskoj, brend Donesi u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, te brend Pauza u Hrvatskoj.

U zasebnom dogovoru, preuzeo je Ehranu, lokalnu dostavljačku platformu iz Slovenije, te tako snažno zakoračio na tržišta regije.

Platforma ima sjedište u Barseloni, a isporučuje sve, od hrane do farmaceutskih proizvoda.

U širenju joj je pomogao prošlogodišnji krug finansiranja F-serije, u kojem je firma prikupila 450 miliona eura, najviše u istoriji španskog start-upa. (Telegraf)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,