Srijeda, 8. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Sredstva za unaprjeđenje stanja u oblasti premjera i katastra u TK

Preuzmite sliku

Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona Anela Ajšić potpisala je danas ugovore kojim su doznačena namjenska sredstva u svrhu unaprjeđenja stanja u oblasti premjera i katastra 13 gradova i općina TK.

Riječ je o Programu raspodjele namjenskih sredstava iz naknada za korištenje podataka premjera i katastra zemljišta, popisnog katastra i katastra komunalnih uređaja resornog ministarstva za 2022. godinu.

– S obzirom da je iznos sredstva ograničen na 100.000 KM, Ministarstvo je izvršilo raspodjelu tih sredstava na osnovu sredstava koje je primilo po istoj ovoj namjeni – kazala je ministrica Ajšić.

Pojasnila je da je “u procentualnom iznosu i vršilo povrat sredstava gradovima i općinama kako bi unaprijedili upravo svoje položaje katastra namjera”.

– Omogućili smo im da se izjasne kakve imaju potrebe te su nam se općine i gradovi javili većinom sa potrebama za nabavku računarske opreme i opreme za poboljšanje katastra, za nabavku softvera i slično – kazala je Ajšić.

Sredstva će biti korištena za sufinansiranje projekata koji se odnose na vršenje premjera, izradu karata i uspostavljenje i održavanje katastra nekretnina, katastra zemljišta, popisnog katastra i katastra komunalnih uređaja s pripadajućom opremom i druge projekte.

Kako bi građanima pojednostavilo pristup informacijama u ovoj oblasti te učinilo efikasnijim nadležne službe Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice, prema riječima ministrice Ajšić, će u narednom periodu povećati sredstva za ovu namjenu.

– Cilj je, prije svega, obezbijediti jednostavniju i bržu proceduru prilikom preuzimanja određenih podataka – naglasila je Ajšić, saopćeno je iz TK.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje