Utorak, 28. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Srebrenica: Potpisana zajednička izjava “Saradnja za istinu“

Preuzmite sliku

U Srebrenici je danas održana konferencija u organizaciji Memorijalnog centra Srebrenica pod nazivom “Genocid i Srebrenica – saradnja za istinu“. Nakon konferencije upriličeno je potpisivanje zajedničke izjave “Saradnja za istinu između Memorijalnog centra Srbrenica i predstavnika lokalnih samouprava, gradova, kantona i Vlada koje su u proteklom periodu podržavali rad centra, javlja Anadolu Agency (AA).

Kroz izjavu su se potpisnici obavezali da će u narednom periodu pružati podršku u radu Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

Amir Kulaglić, predstavnik Vlade Tuzlanskog kantona, je u ime Vlade TK-a danas potpisao sporazum sa Memorijalnim centrom Srebrenica.

“Vlada Tuzlanskog kantona godinama podržava prije svega Organizacioni odbor i obilježavanje godišnjica genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. Pored toga, sa značajnim finansijskim sredstvima podržavamo rad Memorijalnog centra i svih njihovih projekata”, rekao je Kulaglić.

Nermin Muzur, načelnik općine Ilidža izjavio je:

“Općina Ilidža je i u prethodnim godinama izdvajala sredstva iz budžeta kao podršku Memorijalnom centru, te pored toga imamo stavku koja je namijenjena povratničkim mjestima. Od prošle godine imamo posebnu budžetsku stavku koja se odnosi na Memorijalni centar, te je to način da svake godine sigurno imamo određena sredstva za rad i funkcionisanje Memorijalnog centra. Naše opredjeljenje je da trajno podržavamo rad Memorijalnog centra. Prošle godine je to bilo 25 hiljada KM, ove godine je to 50 hiljada KM“.

Danas će u Memorijalnom centru Srebrenica biti upriličeno i otvaranje Upravne zgrade Memorijalnog centra čiju je rekonstrukciju finansirala Vlada Kantona Sarajevo.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje