Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Srebrenica: Obilježena 18. godišnjica od prve dženaze žrtvama genocida

Preuzmite sliku

Simbolično, kao i svake godine, polaganjem cvijeća i učenjem fatihe svim šehidima ukopanim u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica, u srijedu je obilježena 18. godišnjica od prve dženaze žrtvama genocida iz 1995 godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, predstavnici udruženja porodica šehida, preživjelih žrtava i svjedoka genocida, polaganjem cvijeća i učenjem fatihe prisjetili su se svojih najmilijih koji su svoje živote izgubili na najokrutniji način. Do sada su svoj smiraj u mezarju Memorijalnog centra pronašle 6.652 žrtve genocida u Srebrenici, a za posmrtnim ostacima više od 1.500 još uvijek se traga.

“Proces identifikacije još uvijek traje, a preživjelim žrtvama genocida ostaje nada da će se posmrtni ostaci svih ubijenih u genocidu 1995. godine pronaći i ukopati u kompleksu mezarja Memorijalnog centra Srebrenica. Podsjećamo da je na današnji dan 2003. godine u Potočarima klanjana prva kolektivna dženaza za 600 identificiranih žrtava genocida u Srebrenici, čiji su posmrtni ostaci pronađeni u nekoliko masovnih grobnica. Nakon prve dženaze do danas je klanjano još 20 kolektivnih dženaza“, naveli su iz Memorijalnog centra.

Predsjedavajući Upravnog odbora Memorijalnog centra Ševket Hafizović obraćajući se prisutnima na obilježavanju podsjetio je na važnost pronalaska novih masovnih grobnica i ukazao na usporenost u identifikaciji žrtava genocida iz jula 1995. godine. On je takođe rekao i koliko je važna, ako ne i presudna, podrška institucija Bosne i Hercegovine u pronalasku i identificiranju posmrtnih ostataka više od 1.500 žrtava genocida, koliko ih još nije pronađeno, dodajući da je ona ili minimalna ili je potpuno izostala u posljednjih nekoliko godina.

Ceremoniji obilježavanja, osim majki Srebrenice, prisustvovali su i federalni ministar za raseljena lica i izbjeglice Edin Ramid, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Dževad Mahmutovid, u ime Inicijative “Moja adresa Srebrenica“ Hamdija Fejzić, Ćamil Duraković i Zulfo Salihović. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje