Četvrtak, 6. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Srebrenica: Ekshumirano 65 tijela u Potočarima zbog spajanja dijelova tijela (FOTO)

Preuzmite sliku

U Memorijalnom centru u Potočarima kod Srebrenice danas su ekshumirani posmrtni ostaci 65 žrtava kako bi se novopronađeni ostaci ovih žrtava pripojili ranije ukopanim, javlja Anadolu Agency (AA).

Ostaci ubijenih Srebreničana su u poratnim godinama premještani iz primarnih grobnica u sekundarne, pa su se, zbog toga, različiti dijelovi tijela žrtava pronalazili na različitim lokacijama.

Radi se o ostacima 65 žrtava i mi ćemo ovo raditi do 29. jula, što znači da će biti ukupno izvršena 401 ekshumacija radi reasocijacije“, kazao je Sadik Salimović, istražitelj Instituta za nestale osobe u BiH i dodao:

U Podrinje identifikacionom projektu se nalazi još oko hiljadu slučajeva koje treba reasocirati, odnosno, pridodati naknadno pronađene posmrtne ostatke ovim žrtvama.”

Salimović je rekao da se pripajanjem posmrtnih ostataka vidi obim učinjenog zločina i na koliko lokacija su premještani posmrtni ostaci.

Ševala Fejzić je još 2003. godine ukopala pronađene ostatke svog muža Nesiba kojima su danas pridodati novopronađeni ostaci.

Ovo je sad pronađeno u nekoj drugoj grobnici, ne sjećam se, prošle godine sam išla kad su me pozvali. Onu grobnicu su premještali i sad je ostatak pronađen u drugoj grobnici“, emotivno je govorila Ševala.

Reekshumacije se nastavljaju i narednih dana.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje