Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Srebrenica: Centralna bajramska svečanost održana u Bijeloj džamiji (FOTO)

Preuzmite sliku

Klanjanje bajram-namaza povodom nastupanja Ramazanskog bajrama u Srebrenici je predvodio glavni srebrenički imam Damir ef. Peštalić koji je čestitao Bajram svim Srebreničanima i svim muslimanima u BiH, javlja Anadolu Agency.

Bajram je najveća radost vjernika jer smo dočekali ramazan, ispostili ga i molili dragog Alaha kroz cijeli ramazan. Svaki vjernik je srećan kada doživi Bajram i kada može tu radost podijeliti sa svojim roditeljima, svojom rodbinom i prijateljima. Veoma je važno da radost dijelimo i na taj način se punimo jednom pozitivnom energijom kako bi nam bilo ljepše svima u našoj Srebrenici, a i u cijeloj Bosni i Hercegovini”, rekao je ef. Peštalić.

Efendija je pozvao sve vjernike da Bajram obilježe na vjerski način.

U ovim danima svi vjernici treba da izbjegavaju proslavu uz alkohol i muziku, jer takvo obilježavanje nije u duhu Bajrama”, poručio je ef. Peštalić.

Nakon klanjanja bajram-namaza uslijedilo je tradicionalno čestitanje Bajrama među prisutnima i druženje u prazničnoj atmosferi, ispred islamskog centra u Srebrenici.

Nakon našeg svetog mjeseca ramazana, ovo je velika radost. Nadam se da će doći vrijeme da se više naših Srebreničana vrati ovdje u Srebrenicu da živi, kako bi provodili bajrame zajedno”, rekao je Ćamil Duraković, načelnik opštine Srebrenica i čestitao Bajram svim vjernicima tradicionalnim pozdravom Bajram Šerif Mubarek Olsun.

Osim u centralnoj Bijeloj džamiji, bajram-namaz je klanjan u još 11 džamija na području opštine Srebrenica, a svi vjernici su obilježavanje ovog, jednog od najvećih muslimanskih blagdana, nastavili u krugu porodice i prijatelja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje