Nedjelja, 25. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Srbijanska invazija: Grujičićevi punktovi na ulazu u BiH, stotine auta na mostu u Skelanima

Preuzmite sliku

Izborni štab Mladena Grujičića na ulazu u BiH kod Ljubovijskog mosta postavio punkt na kojem aktivisti mašu srpskim zastavama i daju upute za glasanje. Preko mosta u Skelanima iz Srbije od jutros ušlo preko 1000 ljudi. Kolone automobila na mostu u Skelanima, piše Istraga.

Kad iz poravca Srbije pređete Ljubovijski most na Drini i krenete prema Brartuncu i Srebrenici, dočekat će vas grupa mladića koji mašu srpskim zastavama.

“Info pult Srebrenica”, piše na plakatu postavljenom s desne strane puta u pravcu Bratunca.

Na lijevoj strani postavljen je kontejner i tu aktivisti daju upute za glasanje onima koji iz pravca Srbije dolaze da biraju načelnika Opštine Srebrenica. Ispod je fotografija Mladena Grujičića, načelnika Opštine Srebrenica kojeg podržavaju sve srpske stranke.

Vezano | Glasač iz Srbije u Srebrenici: Ne zanimaju me izbori ali glasam za Grujičića…

“Teraj, teraj, teraj”, kaže srednjovječni muškarac dok novinar portala Istraga pokušava da se raspita šta, zapravo, znači ovaj punkt na ulazu u BiH.

Dok kreću dalje automobilom prema Srebrenici, muškarac koji je tjerao za nama prosipa vodu. Iz suprotnog pravca dolaze automobili koji srbijanskih registarskih oznaka.

“To su Srbijanci koji su jutros došli da glasaju”, objašnjava jedan Srebreničanin koji je ekipu portala Istraga odvezao na most Ljubovijski most.

Šabac, Čačak, Ljubovija, Beograd, Bajina Bašta piše na tablicama automobila parkiranim u centru Srebrenice. Od jutros je stotine birača iz Srebrenice došlo u ovaj grad da podrški srpskog kandidata za načelnika.

  • “Bilo je i onih koji su došli da glasaju sa srbijanskim dokumentima”, kažu službenici Opštine Srebrenica.

    No, odlukom Centralne izborne komisije BiH za glasanje je nužno imati važeće bh. dokumente. Pod uslovom da u Matičnu knjigu državljana BiH niste upisani poslije 1.10. 2020. godine.

    “Na biarčkom mjestu 3A u Osnovnoj školu u Srebrenici dolaze bilo je birača koji su glasali sa isteklim dokumentima. Sve je navedeno u zapisniku”, kaže za Istragu član Biračkog odbora u tom mjestu.

    U popodnevnim satima sve veći broj je ljudi dolazi iz Srbije. Ova fotografija je nastala oko 14 sati na mostu u Skelanima. Desetine automobila iz pravca Bajine Bašte ulazi u Srebrenicu. Prema informacijama sa Graničnog prijelaza Skelani, oko 1050 osoba je od jutros ušlo u BiH iz Srbije preko GP Skelani kod Srebrenice.

  • U momentu pisanja ovog teksta, od 2100 registrovanih Bošnjaka u Srebrenici, glasalo ih je 1600. Oko 3000 birača je srpske nacionalnosti glasalo je do 14 sati. No, te brojke nisu presudne, jer je oko 1775 birača iz Srebrenice prijavljeno u Federaciji i oni će glasati u odsustvu na nepotvrđenim listićima. Za glasanje putem pošte prijavljeno je oko 1500 birača bošnjačke i 900 srpske nacionalnosti. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje