Četvrtak, 3. Decembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Srbija ustupila BiH softver za evidenciju sadašnjih i bivših zatvorenika

U Vojkovićima, u Istočnom Sarajevu, na mjestu izgradnje prvog državnog bh. zatvora, Josip Grubeša, ministar pravde BiH i Nela Kuburović, ministrica pravde Republike Srbije potpisali su protokol o ustupanju source code programa s ciljem razvoja informacionog sistema za potrebe Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija na nivou BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Potpisivanjem protokola, Ministarstvo pravde BiH dobilo je vremenski neograničeno pravo korištenja aplikacije za praćenje životnog ciklusa zatvorenika.

Kuburović je naglasila kako je posjeta zatvoru Naklo u Vojkovićima jedan od načina realizacije protokola saradnje koja su dva ministarstva potpisala još 2006. godine.

“Jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije je očuvanje regionalne stabilnosti i unapređenje regionalne saradnje, a BiH je jedan od glavnih partnera na tom putu. Potpisivanjem ovog protokola o ustupanju softvera omogućili smo Ministarstvu pravde BiH da imaju adekvatnu evidenciju i upravljanje u zatvorskom sistemu. Ovaj softver, prije svega, omogućava da kazneno popravni zavodi imaju jedinstvenu evidenciju koja je centralizovana i koja omogućava povezivanje s različitim organima, pre svega sa sudovima, tužiteljstvima i policijskim upravama”, istakla je Kuburović, te dodala kako u Srbiji ovaj sistem ima evidenciju za preko 10.000 osoba koji su lišeni slobode i 50.000 bivših osuđenika.

Grubeša se zahvalio na podršci i ukazanom prijateljstvu, kazavši kako ovaj gest kolega iz Srbije mnogo znači za BiH.

“Potpisivanjem protokola Ministarstvo pravde BiH ne samo da je uštedjelo novce u proračunu, nego je stvorilo preduvjete za adekvatan tretman kada je riječ o izvršenju kaznenih sankcija u BiH”, kazao je Grubeša.

On je dodao da je potpisivanje protokola, također, rezultat i jačanja saradnje između dviju zemalja u razmjeni iskustava i stvaranju uslova u cilju poboljšanja kaznene politike, efikasnije borbe protiv kriminala i efektivnijeg izvršavanja kazni zatvora. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,